MegMinden
2022-12-22

Advent

(futureofdebrecen.hu)

Elronthatatlan, puha mézeskalács.

Ha a mézeskalács megérkezik a konyhánkba, akkor végérvényesen közeleg a karácsony, bár húsvétkor és más családi alkalmakkor ugyanúgy kéri készítését a család, szóval abszolút örökzöld sláger nálunk.

Sokan mondják, hogy nem találnak jó mézeskalács receptet, mert kemény marad a süteményük. Ugyan nem vagyok a méz szakértője, de tapasztalatom szerint a cukrozott méz okozhat ilyen problémát, amit jó minőségű termelői alapanyaggal orvosolhatunk. 

Ugyan legtöbbször kettőt pislogok, és percek alatt elfogynak a formázott csodák, de ha véletlen maradna belőle, hosszú napokig eltartható változatlan formában, éppen ezért érdemes az ünnepek előtt néhány adaggal sütni belőle, még a nagy hajtás előtt. 

Hozzávalók:

– 34 dkg liszt

– 12 dkg vaj

– 20 dkg méz

– 2 tojássárgája

– 1 tk. szódabikarbóna

– 1 csipet só

– 2 tk. mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió)

A hozzávalókat gyúrjuk össze, és a tésztát hagyjuk pihenni legalább 4 órán keresztül (én gyakran egy egész éjszakát pihentetem).

Általában a díszítésre már sor sem kerül, mert addigra elfogy a süti. Ha mégsem így történik, a tojásfehérjét felhasználhatjuk cukormáz elkészítéséhez dekoráció gyanánt. 1 tojásfehérjéhez 25 dkg porcukrot használjunk és verjünk belőle kemény habot. 

Az eredeti írást itt találja.

Új professzorok a Debreceni Egyetemen

Zöld karácsony 1. rész – Az ajándékozásról

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek