(futureofdebrecen.hu)
Ha a mézeskalács megérkezik a konyhánkba, akkor végérvényesen közeleg a karácsony, bár húsvétkor és más családi alkalmakkor ugyanúgy kéri készítését a család, szóval abszolút örökzöld sláger nálunk.
Sokan mondják, hogy nem találnak jó mézeskalács receptet, mert kemény marad a süteményük. Ugyan nem vagyok a méz szakértője, de tapasztalatom szerint a cukrozott méz okozhat ilyen problémát, amit jó minőségű termelői alapanyaggal orvosolhatunk.
Ugyan legtöbbször kettőt pislogok, és percek alatt elfogynak a formázott csodák, de ha véletlen maradna belőle, hosszú napokig eltartható változatlan formában, éppen ezért érdemes az ünnepek előtt néhány adaggal sütni belőle, még a nagy hajtás előtt.
Hozzávalók:
– 34 dkg liszt
– 12 dkg vaj
– 20 dkg méz
– 2 tojássárgája
– 1 tk. szódabikarbóna
– 1 csipet só
– 2 tk. mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió)
A hozzávalókat gyúrjuk össze, és a tésztát hagyjuk pihenni legalább 4 órán keresztül (én gyakran egy egész éjszakát pihentetem).
Általában a díszítésre már sor sem kerül, mert addigra elfogy a süti. Ha mégsem így történik, a tojásfehérjét felhasználhatjuk cukormáz elkészítéséhez dekoráció gyanánt. 1 tojásfehérjéhez 25 dkg porcukrot használjunk és verjünk belőle kemény habot.
Az eredeti írást itt találja.