MegMinden
2021-09-19

Puskás István

(Facebook)

Ezen a hétvégén Európa-szerte sokezer program mutatja be kulturális örökségünk kincseit

A cél az, hogy ne csak a közismert gyűjtemények, múzeumok, műemlékek legyenek látogathatók, hanem rátaláljunk környezetünk azon pontjaira, magán- és középületekre, amelyek önmagukban is a múlt őrzői.

Debrecenben is számos ilyen tér nyílik meg e hétvégen. Így például az érdeklődő polgárok megtekinthetik a régi városháza történelmi tereit. Idén egy apró, de annál értékesebb emlékezethelyet is avattunk a városháza egykori börtönében, ami a mikrofilmtárnak ad otthont: összeállt Debrecen téglatára. Egyetlen polcon több évszázad történelme. E jellegtelen, egyszerű tárgyak rengeteget mesélnek városunk egykori lakosainak életéről.

Köszönet ezért Balogh Lászlónak és Horváth Péternek lelkes kutatói városuk kultúrájának, és elszántan mentik azon tárgyi emlékeket, melyek tovább tudják örökíteni közös történelmünk hétköznapiságukban is fontos epizódjait. Nekik hála például a Szent Anna székesegyház eredeti homlokzati szobrainak maradványai és a keresztelőmedence is megmenekült a pusztulástól. E medencében tartották keresztvíz alá Petőfi Zoltánt.

Akárhányszor velük beszélgetek, biztos, hogy néhány újabb érdekes történetettel leszek gazdagabb.

Milyen jó, hogy egyre többen vannak Debrecenben, akik elszántan gyűjtik a város múltjának tárgyi, írott és szóban öröklődő emlékezetét!

Az eredeti írást itt találja.

Balázs Ákos

Elfogták a két hete megszökött palesztin rabok közül az utolsó kettőt

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek