MegMinden
2022-11-13

Tanulmány

(forbes.hu)

Mit tehet a szülő, hogy a gyereke elégedett legyen az életével?

Mitől lesz elégedett a kamasz az életével? Többek között ezt is vizsgálták a Corvinus és a MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatói a családi jellemzők generációk közti átörökítését elemző, a Forbes.hu-hoz eljuttatott felmérésükben.

  • Az elemzés egy 852 magyar családot tartalmazó reprezentatív minta segítségével készült.
  • A kutatók hangsúlyozták, mivel Magyarországon a felnőttek szubjektív jólléte sokkal rosszabb a nemzetközi átlagnál, a szülői generációk hatása a felnövekvő generációk elégedettségére különösen fontos vizsgálati terület.
  • A kérdések a 12-16 évesek jólétére vonatkozott.

Sok figyelem, kevés zsebpénz

Az eredmények nem meglepőek:

a kamaszok minél fiatalabbak, annál elégedettebbek az életük minden területével.

Leginkább az egészségükkel, a családi kapcsolataikkal elégedettek, legkevésbé a zsebpénzükkel, a szabadidejük mértékével és a tanáraikkal. A szülőkhöz viszonyítva a tinédzserek leginkább a vagyoni helyzet, a szabadidő, az egészségi állapot és a jövőbeli kilátások értékelésében voltak pozitívabbak.

A tanulmány egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy minél jobban figyelnek a szülei egy tinédzserre – főként betegség vagy fontos életesemény esetén–, annál elégedettebb lesz a kamasz életével. Még akkor is szignifikáns maradt az összefüggés, ha a kutatók figyelembe vették a szülők és gyerekeik együtt töltött idejét.

Befolyásolja-e a gyerek hangulatát, ha boldogtalan a szülője?

Igen, méghozzá nem is kicsit. A kutatók a szülők és a gyermekük jólléte között is találtak összefüggést, ugyanis minél nagyobb volt a szülők jólléte, annál inkább örökölték ezt meg tőlük a kamasz gyerekeik.

A szülői minőség jobb előrejelzőnek bizonyult,

mint a szülők iskolázottsága vagy a kamaszok szubjektív ítélete a család anyagi körülményeiről.

A kutatásban vizsgálták a nemek közötti különbségeket is. Az elemzés szerint a kamaszok a legtöbb esetben pozitívabban ítélik meg az anyákat, mint az apákat. A szülői oldalról a kutatók ugyanakkor azt is bebizonyították, hogy bár az anyák és apák általában hasonló szintű szubjektív jóllétről számoltak be, az anyák kevésbé voltak elégedettek családi kapcsolataikkal, mint az apák.

A kutatás másik meglepő eredménye az volt, miszerint ha egy lány az anyja szülői képességét jóra értékeli, akkor a lány a szubjektív jólléte nagyobb lesz ahhoz képest, mint amikor egy fiúgyermek értékeli jónak a szülője képességeit. Ez a fajta, nemek szerinti jóllét-átörökítés a kutatók szerint

hozzájárulhat a nemek között egyenlőtlenségek csökkentéséhez.

tanulmány, ami 2017-es adatokat dolgozott fel, a Journal of Family Studies folyóiratban jelent meg.

Az eredeti írást itt találja.

Oláh Gergő

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek