MegMinden
2022-10-25

Levegó

(uzletem.hu)

„Az emberek friss levegőt akarnak!”

Az európaiak komolyan aggódnak a levegőminőség miatt és határozottabb fellépést sürgetnek.

Az európaiak aggódnak a levegőszennyezés egészségügyi és környezeti hatása miatt – derül ki az Eurobarométer tematikus felméréséből. A legtöbben úgy gondolják, hogy az ipari ágazatoknak, közszférabeli szervezeteknek és munkáltatóknak többet kell tenniük a levegőminőség javítása érdekében. A válaszadók egyértelműen a levegőminőség javítását megcélzó nemzetközi, illetve európai megközelítést támogatják, és azok nagy többsége, akik hallottak már az EU levegőminőségi előírásairól, ezek megerősítését szorgalmazzák – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Virginijus Sinkevičius, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos a következőket mondta: „Az emberek friss levegőt akarnak! A városokban élő, az asztmában szenvedő és az ipari létesítmények vonzáskörzetében élő emberek egyaránt aggódnak, és cselekvésre szólítanak fel minket. A Bizottság az uniós levegőminőségi előírások szigorítására irányuló ambiciózus javaslattal az élen fog járni ebben.”

A felmérés főbb megállapításai

Aggodalom a levegőszennyezés egészségügyi és környezeti hatásai miatt

Az európaiak többsége úgy véli, hogy a hazájukban komoly problémát jelentenek a levegőszennyezésből eredő légzőszervi betegségek (89%), asztma (88%), valamint szív- és érrendszeri betegségek. Az európaiak aggodalmukat fejezik ki a légszennyezés által a víztestekben okozott környezetvédelmi problémák, például a savasodás és az eutrofizáció miatt is (83%). A romló vízminőség fő következményei közé tartozik a savasodás (a vizek savasabbá válása) és az eutrofizáció (a vízben található túlzott tápanyagmennyiség miatt az algák túlszaporodhatnak, ami más vízi élőlények pusztulásához vezethet).

Az eredeti írást itt találja.

Távolodás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek