MegMinden
2022-09-30

Virágok

(berek.hu)

Különleges virág bontott szirmokat.

A kevés őszi virágzású hagymás növényünk egyike az apró termete miatt nem túl feltűnő, törékeny vetővirág (Sternbergia colchiciflora).

A Peszéri-erdőben és a Nyárlőrinci-erdőben az őszi esők hatására már előbújtak a sárga virágok.

Az amariliszfélék családjába tartozó növény 4-10 cm-es sárga virága az őszi esők után, rendszerint szeptemberben nyílik. Innen ered a vetővirág elnevezés, ugyanis ez időben egybeesik az őszi gabonák vetésidejével. A népnyelv kikericsvirágú sárikának is szokta nevezni.

A vetővirág inkább mészkedvelő; sziklafüves és pusztafüves lejtők, karsztbokorerdők, löszpusztarétek, legelők virága. A Duna–Tisza közén ritkának számít, csak néhány populációját ismerjük.  Egy nagyobb, 3-4000 ezres állomány van Bugyi mellett (a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén), Kiskunlacháza közelében pár százas, Apajnál több ezres állománya. Egy kicsi, pár tíz tövet számláló állomány van Pusztaszeren. 2018-ban egy kisebb állományt találtunk a Peszéri-erdőben is, 2019-ben pedig egy jelentős méretűt a Nyárlőrinci-erdőben.

A vetővirágnak viszonylag nagyméretű, 2 mm-es magjai vannak, terjesztésükhöz pedig a hangyákat használja. Olyan tápanyagban gazdag máz (elaioszóma, vagy másnéven hangyakalács) fedi a magokat, amit a hangyák szívesen fogyasztanak. Ezt persze nem helyben teszik, hanem elcipelik a bolyba a magot, majd miután lenyalogatták róla a mázat, kiviszik a „szemétdombjukra” és otthagyják. Ezzel a stratégiával számos növény él, hogy új helyekre juthasson el, mint például a hóvirág, keltikék vagy a csillagvirágok.

Aki a virágot szereti…

Még nyílnak a nem csak szép, de finom lángvirágok. A hosszú aszály után végre bőséges csapadék érkezett és meg is tette a hatását. Virágzik az őszi füzértekercs, a homoki és az őszi kikerics is, sőt, egy igazi különlegesség a magyar gurgolya is. Idén meglepően korán kezdett virágozni a volgamenti hérics, már február közepén találtak kinyílt példányokat. Virágba borult a Hortobágyon a kamillamező is. Szintán február közepén számoltak be virágzó tarka sáfrányokról, a Kiskunságból. A tavaszt csalhatatlanul elhozták a veronikafélék is. Az év vadvirága versenyben pedig az agárkosbor érdemelte ki a megtisztelő címet.

Az eredeti írást itt találja.

Jáksó

Legyél te is kosárlabda játékvezető!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek