MegMinden
2021-07-04

Új évad

(magyarnemzet.hu)

A Kodály filharmonikusok és vendégei az új évadban

Kettős jubileumot ünnepel a debreceni komolyzenei élet. Ötven éve alakult meg a Kodály Kórus, és tíz éve koordinálja a város zenei életét Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia igazgató-művészeti vezetője. (A Kodály filharmonikusok is csak két évvel maradnak el a jubileumtól, ugyanis 2023-ban lesznek százévesek.) Somogyi-Tóth – aki az új debreceni kulturális koncepció alapján a város fő-zeneigazgatója is – ismertette az együttes(ek) új évadbeli kínálatát.

Ennek az a jellemzője, hogy színesedik a komolyzenei paletta, lévén a Kodály Filharmónia és a Filharmónia Magyarország együttműködésével új, úgynevezett keresztbérlet jön létre, Filharmónia Összhang néven. Négy vendéghangversennyel lesznek gazdagabbak a debreceni zenekedvelők e szövetség révén. A novemberi induláskor két együttes – a Capella Savaria és a Purcell Kórus – régizenei hangversenyét hallhatják, Vashegyi György vezényletével. Ők Händel művét, a Theodorát adják elő, Baráth Emőke címszereplésével. Ugyancsak Szombathelyre való a második, decemberi hangverseny főszereplője, a Savaria Barokk Zenekar, amelyet Németh Pál fuvolaművész alapított. Jövőre két hangverseny marad a bérletből, az elsőn a Concerto Budapest ad hangversenyt, a másodikon pedig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar látogat Debrecenbe, s Prokofjev, valamint Rimszkij-Korszakov-műveket hallhatunk tőlük.

Közreműködnek: Arabella Steinbacher hegedűművésznő és Dimitry Liss karmester. Ugyancsak négy hangversenyt hallhatnak a bérlet tulajdonosai a helyi zenészektől. Vendégeik lesznek többek között Rost Andrea Mendelssohn Éliás című oratóriumában, s Wolf Péter kortárs zeneszerző, aki új darabját mutatja be.

Az eredeti írást itt találja.

Alice Cooper

A magyar kormány azt szeretné, hogy a magyarsághoz tartozás előny legyen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek