MegMinden
2022-07-22

Jel

(index.hu)

Különös rádiójeleket fogtak el a kozmosz mélyéből.

Mintegy három másodperces volt az a rádiókitörés, amelyet nemrég észlelt egy kutatócsoport. A rádiójel az FRB 201912221A nevet viseli.

Egy mindeddig szokatlan rádiójel kitöréséről számolt be egy kutatócsoport nemrég a Nature című tudományos szaklapban. A július 13-án megjelent tanulmány szerint a rádiójel az FRB 201912221A nevet kapta, és az univerzum mélységeiből tűnt fel.

A rádiókitörés ideje körülbelül három másodperces volt, amivel az eddig észlelt leghosszabb gyors rádióhullám (Fast Radio Burst, FRB) volt, amit a tudósok megfigyeltek.

A gyors rádiókitörések képesek arra, hogy a kozmoszban akár egy ezredmásodperc alatt több energiát sugároznak szét, mint amennyi egy év alatt a Napban keletkezik.

Az FRB 2 01912221A rádiókitörést még 2019. december 21-én detektálták a kanadai CHIME (Canadian Hydrogen Mapping Experiment) rádióteleszkóppal, amelyet arra terveztek, hogy észlelje a hidrogén által kibocsátott rádióhullámokat.

A tudósok nemcsak a hangok, hanem a látvány után is gőzerővel kutatnak a világűrben. Néhány nappal ezelőtt közölte az első űrfelvételeket a James Webb űrteleszkóp, amely egy új galaxist is felfedezett már. 

Az eredeti írást itt találja.

Volt dolga a katasztrófavédelemnek

Debreceni agrárkutató sikere a FIBOK-on

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek