MegMinden
2022-06-06

Hortenzia

(nlc.hu)

Árnyékos balkonok sztárja: hortenzia

hortenzia a kőtörő-fűfélék családjába tartozó fás, évelő bokor, ami akár két méteresre is megnőhet. Virágszíneit tekintve rengeteg árnyalatban megtalálható: a fehértől a világos rózsaszínen át a pirosas, lila, kék, zöld színekig – de ezek kombinációiban is felelhető.

A hortenzia 70-75 fajból áll, és Ázsiában őshonos, főleg Kínában, Japánban, és Indonéziában. Rengeteg példány él az Azori-szigeteken, a Flores, vagy Virág-sziget a legendák szerint azért kapta a nevét, mert egyéb fajok mellett rengeteg hortenzia is élt a szigeten. 1788-ban hozták be Európába. Egy angol botanikus, bizonyos Commerson nevezte el Lapeaute Hortense asszony tiszteletére Hortensiának.

A hortenzia ültetése, gondozása

„A hortenziát kora tavasszal, a fagyok elmúltával kell erősen megmetszeni. Nem tanácsos tűző napra, vagy túl meleg helyre tenni, mert könnyen elpusztul. A hortenzia legjobban 15-17 fokon érzi magát, és arra is figyeljünk, hogy nyáron egyenletesen nedves maradjon a földje. Lágy vízzel locsoljuk, és tavasztól nyár végéig hetente egyszer tápoldatozzuk. Ősztől folyamatosan csökkentsük az öntözést, elhagyhatjuk a tápoldatot is. Télen szinte nem is igényel vizet, ha cserépbe ültettük, vigyük szélvédett helyre” – javasolja McMenemy Márk, hobbikertész.

Színváltoztatás

A rózsaszín hortenzia virágának színét kékre változtathatod, ha növeled a talaj savtartalmát. Ezt megteheted, ha például kávézaccot, alumínium-szulfátot, fenyőtűleveleket vagy összezúzott tojáshéjat keversz a földjébe. A fehér hortenzia színe nem módosítható.

Talaj

A hortenzia a savanyú kémhatású talajt kedveli, a meszes víztől elsárgulnak a levelei. Meszes talajba csak akkor ültesd, ha a körülötte lévő földet alaposan és rendszeresen savanyítod. Ha ezt nem teszed, nem fog virágot hozni, sőt el is pusztulhat.

Betegségek

A legtöbb hortenziafajta rendkívül ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, de veszélyt jelenthet rájuk a rügypenészesedés és a rügyhervadás, valamint a rozsdagomba is.

Ezeket a betegségeket könnyen megelőzheted a tél végi, tavasz eleji hortenzia metszéssel: vágd vissza a növényt a tavasz beköszöntével az alsó egyharmadánál, hogy új, erős hajtásokat növeszthessen, és sokat virágozhasson. Nagyon fontos, hogy semmiképpen se metszd ennél jobban a cserjét.

Az eredeti írást itt találja.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek