MegMinden
2023-05-24

Thermacell LIV

(raketa.hu)

Az okos szúnyogriasztó rendszer virágot utánozva taszítja a vérszívókat.

A Thermacell LIV egy intelligens szúnyogriasztó rendszer, amely telefonnal vagy hangvezérléssel is irányítható, és egy olyan hatóanyagot tartalmaz, amit a természetben, a krizantém nevű virágban is található metoflutrin alapján állítottak elő.

A kellemes időjárással lassan megjelennek a nyár kevesek által kedvelt, állandó vendégei is, a szúnyogok. A vérszívó rovarok ellen költséges, ám hatékony megoldást jelenthet a Thermacell LIV nevű intelligens, hangvezérléssel is irányítható, minden időjárásban alkalmazható szúnyogriasztója, ami színtelen, szagtalan, ártalmatlan gőzt bocsát ki.

A Thermacell szerint a rendszer távol tartja még a „legszívósabb” szúnyogokat is, beleértve azokat is, amelyek az agyvelőgyulladást, a Chikungunya-t, a nyugat-nílusi vírust és a Zika vírust terjesztik. Fontos kiemelni, hogy a LIV rendszer nem pusztítja el a vérszívókat, egyszerűen csak taszítja őket, ezzel szúnyogmentesen tartva a kiválasztott kertet, vagy udvart, amely akár 150 négyzetméteres is lehet.

A használt riasztószer 5,5 százalék metoflutrint tartalmaz, amely egy, az EPA, vagyis az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hatósága által jóváhagyott vegyi anyag, amely nem észlelhető az ember számára, de irritálja a szúnyogokat.

A hatóanyagot a krizantém virágokban található, természetesen előforduló riasztószer mintájára alakították ki, és a WHO, vagyis az az Egészségügyi Világszervezet szerint a riasztószer nem okoz kárt a méhekben vagy egyéb rovarokban, állatokban, ha azt rendeltetésszerűen használják.

A szúnyogriasztó mindössze 15 x 10 centiméteres intelligens, időjárásálló központi egysége, amely bármely szabványos kültéri aljzattal kompatibilis, csatlakozik a Wi-Fi hálózathoz, így telefonról vezérelhető a saját alkalmazásán keresztül, ami Android és iOS operációs rendszereken is működik. Az alkalmazásban megosztható a vezérlés a család minden tagjával, automatikus ki- és bekapcsolási ütemezést hozható létre, és az is látható, ha fogytán a riasztószer. A LIV rendszer kompatibilis az Alexa vagy Google hangvezérléssel is, így a házon belülről is könnyedén, beszéddel is  bekapcsolható. Mindössze 15 percre van szüksége, hogy felmelegedjen, így az aktiválása után szinte rögtön megkezdhető a kerti grillezés, vagy bármilyen szabadtéri program. Az eszköz akár 5 permetezőegységgel is használható, amiket a védeni kívánt terasz, tűzrakóhely, medence vagy játszótér köré kell helyezni. Egy-egy patron akár 40 órányi aktív használatot is kibír.

Az eszközt Magyarországon egyelőre nem forgalmazzák, de valószínűleg hazánkban sem lesz túl olcsó, ugyanis az Egyesült Államokban jelenleg az okos szúnyogriasztórendszer körülbelül 900 dollárba, azaz mintegy 313 ezer forintba kerül. Az összegért cserébe a gyártó azt ígéri, a rendszer távol tartja a szúnyogok 93 százalékát, és az egymástól független, különböző, frekventált helyeken elvégzett tesztek eredménye is ezt látszik igazolni.

Az eredeti írást itt találja.

Folytatódik a 108-as vasútvonal felújítása

Bornai Tibor

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek