MegMinden
2022-04-10

XE

(index.hu)

Már itt van és fertőz az új mutáns, XE a neve

Egy új koronavírus-variánst azonosítottak az Egyesült Királyságban, de a szakértők szerint egyelőre nincs ok a riadalomra annak ellenére sem, hogy a múlt héten csúcsot döntött a Covid-járványhoz köthető áldozatok száma Angliában.

Az XE névre keresztelt változat az Ázsiában rohamosan terjedő omikron BA.1 és BA.2 alváltozatának a kombinációja. Az ilyen típusú mutánsokat rekombinánsnak nevezik.

Közegészségügyi szakértők szerint a rekombináns változatok nagyon gyakoriak, és ugyanolyan gyakorisággal el is tűnnek.

„Aggodalomra semmi ok” – idézte az ABC News a bostoni gyermekkórház vezető epidemiológusát. „A rekombináns változatok újra és újra felbukkannak. Ez azért kapta az XE rövidítést, mert előtte már azonosították XA, XB, XC, XD változatokat, de egyik sem bizonyult igazán veszélyesnek” – magyarázta Dr. John Brownstein.

Az Egyesült Királyságban március 22-ig 637 XE-esetet regisztráltak. A legkorábbit január 19-én észlelték.

Az első jelek arra utalnak, hogy az XE valamivel fertőzőbb lehet, mint a BA.2, de az Egészségügyi Világszervezet ezt még nem látja bizonyítottnak.

AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN NEM TALÁLTAK ARRA UTALÓ JELEKET, HOGY A VARIÁNS ELLEN NEM VÉD AZ OLTÁS, ÉS AZT SEM TAPASZTALTÁK, HOGY SÚLYOSABB SZÖVŐDMÉNYEKET OKOZHAT VAGY VÉGZETESEBB KIMENETELŰ LEHET.

Eddig egyetlen más országból, így az Egyesült Államokból sem jelentettek a rekombináns variánsból származó eseteket.

Brownstein szerint még mindig sok a megválaszolatlan kérdés van az XE mutánssal kapcsolatban, de az amerikaiak átoltottság és a természetes immunitás révén magas szintű védettséget élveznek.

Lehetséges, hogy fertőzőképesebb, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy súlyosabb is

– mondta az epidemiológus, aki szerint az Egyesült Királyság „fenomenális” munkát végzett a nagyszámú eset szekvenálásában, az elemzésekben, ezáltal az új változat gyors azonosításában.

Ezzel egyidejűleg az Egészségügyi Világszervezet saját jelentésében leszögezte: figyelemmel kíséri az XE-t, de egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az alfa-, delta- és omikron-változathoz képest veszélyesebb lenne.

„A WHO továbbra is értékeli a rekombináns változatokkal kapcsolatos közegészségügyi kockázatot”, és „frissítéseket fog közölni, amint további bizonyítékok állnak majd rendelkezésre” – áll a szervezet március végén közzétett jelentésében.

Brownstein szerint nem kizárt az újabb változatok megjelenése.

„Az oltás és az emlékeztető oltás, a higiéniai és a közegészségügyi ajánlások betartása azonban csökkenti a terjedést a közösségben” – mondta a szakértő, aki szerint a vírusnak csak akkor nyílik esélye a mutációra, amikor ellenőrizhetetlenül terjedhet.

Az eredeti írást itt találja.

Csak saját felelősségedre telepítsd

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek