MegMinden
2023-11-14

Friss impulzus

(dalszerzo.hu)

Diaz produceri mesterkurzus.

A Dalszerző Expo őszi sorozatának negyedik, záró eseménye Diaz mesterkurzusa lesz november 23-án, csütörtökön. A manapság a nagyközönség számára főként a Wellhello tagjaként ismert, de korábban is már sikeres szerző-producerként dolgozó Diaz elsősorban produceri mesterkurzust tart, de ennél többről is szó lesz.

Diaz a Wellhellóban „a nulláról végigkísér egy-egy dalt”, vagyis a dalszerzéstől a hangszerelésen, stúdiózáson át a keverésig ott van minden munkafázisnál. Interaktív mesterkurzusán mindegyikbe bepillantást nyújt majd: kiderül, hogyan áll neki egy dal megírásának, mutat hangszerelési trükköket, megismerteti a közönséget a kedvenc pluginjeivel. Megnyitja majd megjelent dalok sessionjeit, és megmutatja, milyen megoldásokat használt ezekben, akár olyan mélységben, hogy egy zongorahangot hogyan tesz különlegessé.

Külön fókuszt helyez majd a mesterkurzus arra, hogyan lehet átlendülni a holtpontokon. Mint Diaz mondta, régebben gyakran előfordult, hogy amikor a kreatív munka során úgy érezte, nem jön semmi ötlet, mégis tovább erőltette. De az „akarom, hogy legyen valami” hozzáállásból sosem jön ki semmi értékelhető, csak a „bezombulás”.

Mint mesélte, többször előfordult, hogy ilyenkor elindult haza, de öt perc vezetés után egyszer csak beugrott neki egy ötlet, és visszafordult. Vagyis sokszor segíteni tud, ha az ember valami másra koncentrál, ami kizökkenti – akár legózik, akár sportol stb. –, és miközben nem a zenélésre figyel, „az agyadnak az a része is bekapcsolva marad, ami a kreatív ötletekért felelős”.

Hagyományosnak mondható tanács, hogy amikor elakadunk, üljünk vissza a zongorához, foglalkozzunk külön-külön a dal részeivel. De Diaz szerint hasznos lehet az is, ha az ember különböző, az interneten található loopokat, hangmintákat, alapokat állít a kreativitás szolgálatába.

„Egy friss impulzus, vagyis egy először hallott loop, vibe, hirtelen új ötletet tud generálni benned, szemben azzal, amit már ezerszer hallottál” – mondta Diaz. „Volt olyan refrénötletem, ahol a dallamvezetés úgy született, hogy ráimpróztam egy mintára. Aztán a loopot és az akkordmenetet sem tartottam meg, de kigurult rá egy topline, amire később saját zenét csináltam”.

Diaz mesterkurzusát november 23-án, csütörtökön 16 órától tartja az Artisjus székházban. Jegyvásárlás, bővebb információk itt találhatók; a limitált férőhelyes mentoring workshopra való jelentkezés menete szintén itt olvasható elFacebook-esemény itt található.

Az eredeti írást itt találja.

Lesz mérkőzés!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek