MegMinden
2021-12-20

YouTube

(dalszerzo.hu)

Így termelnek bevételt a szerzőknek is a megtekintések.

Az online térben is érvényes az alapvető szabály: a zene által termelt bevétel után a zene szerzőjének jogdíj jár. De hogy néz ki ez a gyakorlatban a YouTube nagyon sajátos világában?

A YouTube-ra bárki regisztrálhat, létrehozhat saját csatornát, és feltöltheti videóit. Aki valaha komolyabban beleásta magát a videómegosztó működésébe, azt is tudja, miért gyűjt minden YouTube-os tartalomgyártó feliratkozókat: 1000 feliratkozót és évi 4000 megtekintett órát követően a csatorna tulajdonosa pénzt tud keresni a videók megtekintéseiből – azaz monetizálni tudja a feltöltött tartalmakat, ha csatlakozik a YouTube Partnerprogramba.

A monetizált videók bevételt termelnek, a feltöltőjük részesül a reklámbevételből vagy előfizetői díjból. Ha ezekben a videókban dalok, zeneművek hangzanak el, a zenék szerzőinek is jogdíj jár.

A YouTube-on keletkezett zenei szerzői jogdíjak az Artisjuson keresztül jutnak el a szerzőkhöz.

Ahhoz, hogy az Artisjus beszedhesse, feloszthassa és kifizethesse a YouTube-os szerzői jogdíjat, sokkal több feltételnek kell teljesülnie, mint korábban például egy rádiós vagy koncert elhangzás esetén:

  1. A szerzeményt és annak adatait – még a videó YouTube-ra feltöltését megelőzően! – annak szerzői bejelentették az Artisjushoz.
  2. A műről készült hangfelvétel ISRC kódját az Artisjus ismeri.
  3. A műről készült hangfelvételt a YouTube hivatalos partnere (a zenét online terjesztő aggregátor, hangfelvételkiadó) ISRC kóddal ellátott referenciafájlként feltöltötte a videómegosztó portálra, létrehozva ezzel egy „tartalmi elemet” („asset”) a YouTube tartalomkezelő háttérrendszerében.
  4. A zenét tartalmazó videó a megtekintés időpontjában bevételt termelt:
    • reklámbevételt, vagy
    • előfizetői díjból származó bevételt.
  5. A videóban szereplő művek azonosíthatóak, a művek azonosítása sikeres.
  6. A videóval kapcsolatos jogdíjigényt más YouTube partner nem vitatja, nincs jogosultsági konfliktus. (Rengeteg szereplő mozog a rendszerben, sok automatizmussal és közben sok manuális aktivitással, ráadásul sokak számára a rendszer nehezen átlátható, ezért ilyen konfliktusok egyelőre számosan találhatók.)

Az eredeti írást itt találja.

Torlódás a román határátkelőkön

Eskü az agrárium szolgálatára

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek