MegMinden
2021-12-10

Kutatás

(mandiner.hu)

Magyar kutatás is bizonyítja, hogy minden vakcina hatékony.

Összesen 3,7 millió beoltott személyt vizsgált meg egy magyar kutatócsoport, amely megállapította, hogy minden hazánkban felhasznált oltóanyag megfelelően véd a koronavírustól. A vakcinák a harmadik hullám vizsgált öt hónapja alatt csaknem tízezer ember életét mentették meg.

A Clinical Microbiology and Infection angol nyelvű orvostudományi szakportál nemrég publikálta azt az egyedülálló magyar kutatást, amelyet Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere indított és vezetett. A tudományos kutatás célja a védőoltások eredményességének vizsgálata volt.

A nyár elején indult HUN-VR vizsgálat ( Hungarian Vaccine Effectiveness study) a Népegészségügyi Központ adatbázisaira alapozva arra kereste a választ, hogy a hazánkban elérhető vakcinák milyen sikerrel védték meg a magyar lakosságot a koronavírus-járvány harmadik hullámában.

A kutatás – amelynek elvégzésével a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szentágothai János Kutatóközpont szakértőivel létrehozott munkacsoportot bízták meg – január 22 és június 10-e között zajlott, több, mint 3,7 millió olyan személy bevonásával, akik a második vakcinát is megkapták már.

A munkacsoport öt vakcina hatékonyságát vizsgálta (Pfizer-Biontech, Moderna, Sinopharm, Sputnik-V, AstraZeneca) konkrétan a koronavírus fertőzés elleni eredményesség és a vírushoz köthető halálozással szembeni hatásosság szempontjából.

A vizsgálat egyebek között megállapította, hogy

a Pfizer eredményessége 90,6 százalékos volt, így az ezen vakcinával védettek tízszer kisebb eséllyel hunytak el a tavaszi, harmadik hullám következtében.

Az eredményesség a Moderna esetében 93,6 százalékos, míg az AstraZenecánál 88,2 százalékos volt.

A kutatócsoport igen magas, 97,5 százalékos hatékonyságot mért a Sputnik-V esetében is, ami azt jelenti, hogy az ezzel oltott 820 ezer magyar állampolgár húszszor kisebb eséllyel halt meg a vírus következtében.

A Sinopharm is magas, 87,8 százalékos hatékonyságot mutatott, ami jóval magasabb, mint az ellenanyagszint-mérésekből várt értékek.

Az eredeti írást itt találja.

Kocsis Paulina

MI6-ügynök

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek