MegMinden
2023-07-23

Balaton

(atv.hu)

Egyre nagyobb probléma bontakozik ki a Balatonnál.

Az ember által végrehajtott beavatkozások miatt évről évre egyre sósabb a Balaton vize – írja az Index

„A Balaton vize azért lágy és selymes, mert enyhén lúgos kémhatású” – fogalmazott Vörös Lajos ökológus, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársa, aki szerint a pH-skálán a 7-es víz számít semlegesnek, a Balatoné 8,5 pH-értékű. A szakember szerint a Balaton vizének összetételét a tihanyi intézetben közel száz éve vizsgálják, 1927 óta állnak rendelkezésre adatok.  

,,Ebből derült ki, hogy a humán hatás következtében dráma van kibontakozóban: az elmúlt fél évszázadban a konyhasó mennyisége a vízben az ötszörösére nőtt. A Balaton vize tehát egyre sósabb, amit ötven év múlva már a fürdőzők is érezni fognak. 

Egyelőre azonban nem befolyásolja az élvezeti értékét. A sótartalom növekedésében szerepe van a télen végzett jégmentesítő útszórásoknak éppúgy, mint a parti beépítéseknek. A korrózió az épületekből és burkolatokból a tóba mosódik, továbbá a Balatonban köt ki a mezőgazdaságban használt káli műtrágya és a háztartások tisztított szennyvize is" – tette hozzá Vörös Lajos. A szakember szerint már nem áll meg az a kijelentés, hogy a Balaton Közép-Európa legnagyobb édesvízi tava, de mára már nem lehet ezt mondani. A tó mára ,,édes-sós átmeneti víz" lett. 

 

Az eredeti írást itt találja.

Ian Kerner

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek