MegMinden
2021-12-03

Vikingek

(femina.hu)

Megváltoztatja a történelmet az új felfedezés.

Nem Kolumbusz járt előbb Amerikában, hanem a vikingek.

Általános iskolában megtanultuk, hogy Amerika felfedezője Kolumbusz - azaz Cristoforo Colombo - utazó és tengerésztiszt volt, aki 1492-ben három hajójával, a Santa Mariával, a Ninával és a Pintával elindult a messzi Kína és Távol-Kelet felé, ám eredeti célpontjuk helyett az új földrészen kötöttek ki.

Csakhogy egy új elmélet szerint nem Kolumbusz volt az első, aki a fedélzetről Amerika földjére lépett, hanem a vikingek, ráadásul csaknem 500 évvel a nagy utazó előtt.

Vikingek Amerikában

Kanadában, Új-Fundland északi partján több olyan halom is emelkedik, amelyek egy ősi, viking település nyomait őrzik. A települést Grönlandból áthajózott vikingek létesíthették. Noha eredetüket már régen ismerték a tudósok, pontos koruk mindeddig nem volt egyértelmű.

Egy új kutatás, melyet a Gröningeni Egyetem, az Új-Fundlandi Egyetem, és a Leiden Egyetem szakértői, valamint kutatótársaik készítettek, megállapította, hogy a vikingek pontosan 1000 éve, azaz 1021-ben aktívan lakták az említett települést, és körülbelül 3-13 évig maradhattak ott.

A kutatók először néhány kisebb fadarabot gyűjtöttek, melyeket a vizsgálatok szerint fémeszközökkel darabolhattak fel. Noha bennszülöttek már korábban is lakhatták a területet, ők nem ismerték a fémet, ezért nyilvánvaló, hogy a fadarabokat csak azok hagyhatták hátra, akik akkoriban ismerhették a fémet, azaz a vikingek. A fadarabokat ezután radiokarbonos kormeghatározásnak vetették alá, és mindegyikük elvágását azonos időre állapították meg, 1021-re.

- Valószínűleg fa alapanyagot kereshettek ahhoz, hogy visszatérhessenek Grönlandra. Mintegy száz viking élhetett a területen, de mivel kevés szemetet hagytak hátra, és egyetlen sírt sem találtunk a helyszínen, az a feltételezésünk, hogy nem sokáig tartózkodtak a településükön - mondta Michael Dee, a Grönlandi Egyetem kutatója.

Az eredeti írást itt találja.

Mátrix

Új alapszak a MÉK-en

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek