MegMinden
2021-11-29

Öttusa

(mandiner.hu)

Az eltörlés kultúrájának következő áldozata

A lovaglás kiebrudalásával a Nemzetközi Öttusaszövetség, úgy tűnik, túl messzire megy. Világszerte sportolók széles köre áll ki a változás ellen; úgy érzik, ezzel az öttusát magát számolnák fel.

Balázs Boldizsár írása a Mandiner hetilapban.

1889, Torino. Egy kocsis éktelenül elveri makacskodó lovát az utcán Friedrich Nietzsche szeme láttára. A letaglózó látványtól a filozófus ott helyben eszét veszti. Majd tizenegy szótlanul, vegetálva töltött év múltán meghal – és vele együtt hal a 19. század legmerészebb próbálkozása egy emberebb ember létrehozására. Az übermensch fogalma ugyanis, mint Nietzsche minden kulcsgondolata, ellentmondásokkal teli marad, akár egyazon műve egyazon oldalán belül is. A torinói ló esete elvette ezek tisztázásának lehetőségét, a félreértések pedig két világháborúhoz vezettek.

2021, Tokió. Egy német öttusa­edző mérgesen megpaskolja tanítványa lovát a faránál, miután az állat, nem engedelmeskedve kétségbeesett lovasának, lenullázta a szám előtt fölényesen vezető Annika Schleu olimpiáját. A Nemzetközi Öttusaszövetség eszét veszti, bármiféle egyeztetés nélkül ősszel elrendeli a lovaglás törlését a sportág programjából. Ezzel leáldozik a 20. század legjótékonyabb emberebb embert célzó próbálkozásának, az öttusának is.

Az eredeti írást itt találja.

Kinyilatkoztatás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek