MegMinden
2021-09-21

Jancsó 100

(filmtett.ro)

„Mindig meglepődöm, amikor olyan világsztárok áradoznak apámról, mint Coppola vagy David Lynch”

Jancsó 100: Jancsó Dávid Jancsó Miklósról

…és Scorseséről, Mundruczóról, Cserhalmiról, Csákány Zsuzsáról, Vanessa Kirbyről, Ellen Burstynről, Robert Pattinsonról, Shia LaBeoufről, Marvelről, Oscarról, és arról, hogyan ért el Jancsó Miklós hatása egészen Hollywoodig.

Száz éve, 1921. szeptember 27-én született Jancsó Miklós, a magyar filmművészet egyik legnagyobb hatású rendezője, a hosszú beállítások, a történelmi parabolák, a rendszerkritikus abszurdok és a folytonos megújulás mestere. Szombatonként jelentkező interjúsorozatunkban a családtagokkal és egykori munkatársaival beszélgetünk arról, hogy mitől volt különleges Jancsó művészete, stílusa, személyisége a magyar és az egyetemes filmművészetben.

Jancsó Dávid 1982-ben született Jancsó Miklós és az Oscar-díjas Mephistót is vágó Csákány Zsuzsa fiaként. Mindössze másodéves volt az SZFE-n, amikor Mundruczó Kornél felkérte a Delta vágására. Azóta Mundruczó állandó munkatársa, akivel dolgozott a cannes-i Un Certain Regard szekció fődíját elnyerő Fehér istenen és a rendező első amerikai filmjén, a Netflixen látható Pieces of a Womanen, aminek főszerepéért Vanessa Kirbyt Oscarra jelölték, a Variety pedig Dávidot is esélyesnek tartotta a díjra a film vágásért.

Jancsó Dávid nemzetközi karrierje az elmúlt években egyre feljebb ívelt, rendszeresen dolgozik Brady Corbettel (Egy vezér gyermekkora / The Childhood of a Leader) és élettársával, Mona Fastvolddal (a TIFF-en is vetített The World to Come), de vágott két részt a Treadstone című Bourne-sorozatból is. A 2020-as velencei filmfesztiválon egyszerre két filmje debütált, a Pieces of a Woman mellett a The World to Come, amiknek egyaránt Vanessa Kirby volt a főszereplője. Dávid elmesélte, milyen hollywoodi sztárok filmjeit vágni, és hogyan látja a színészi alakításaikat: mi Robert Pattinson nagy tragédiája, miben rejlik Vanessa Kirby tehetsége, és miben hasonlít Shia LaBeouf Latinovits Zoltánhoz. Beszéltünk Jancsó amerikai filmre gyakorolt hatásáról is, és közben megtudtuk, melyik Jancsó-filmért rajong Scorsese, mivel fogadta Jancsót Coppola és David Lynch, és milyen meglepő helyeken szokott találkozni édesapja emlékezetével, de Dávid beavatott minket a filmvágás szakmai titkaiba, és abba is, hogy mi a kései gyerekek átka.

 

Az eredeti írást itt találja.

Űrcentrumot alapított az ELTE - űrtudományi képzés indul

Ezúttal a Kisvárda II. ellen játszik a DEAC labdarúgócsapata

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek