MegMinden
2021-09-04

Pataki Ági

(hvg.hu)

Miért ne járhatna az ember 70 éves korában is tornacipőben?

Rutinos kiöregedőnek nevezi magát, miközben az egész élete arról szólt, hogyan lehet folyamatosan megújulni. Még 70 éves korában is fiatalos lendülettel vág bele új projektekbe, és szentül hiszi, hogy az embert nem a kora határozza meg. A most megjelenő életrajzi könyve apropóján ősz hajról, szereposztó díványról, szocialista modellkarrierről beszélgettünk a héten a hetvenedik születésnapját ünneplő Pataki Ágival.

hvg.hu: Mikor felkérték önt az önéletrajzi könyve megírására, az első reakciója az volt, hogy – idézem – „ez igazán kedves, de hát velem egész életemben semmi érdekes nem történt!”. Miért érezte akkor mégis úgy, hogy el kell vállalnia a feladatot?

Pataki Ági: Nem azért vállaltam el, mert bármi is kikívánkozott belőlem, hanem ugyanazért, amiért a Helia-D kozmetikai márka felkérését is elfogadtam, amikor 68 évesen a reklámarcuk lettem. Egyáltalán nem vágytam arra, hogy visszatérjek a modell szakmához, de felismertem, hogy mások számára inspirációt nyújthatok általa. Ugyanígy vagyok a könyvvel is.

Azt akartam megmutatni, hogy mindenhonnan fel lehet állni, mindig lehet változtatni, lezárni dolgokat és újakat elkezdeni, nem szabad, hogy a korunk határozzon meg minket.

Ez nagyon sokszor iszonyatosan nehéz, és én még könnyen beszélek, mert jó helyről jövök, és meg is teremtettem magamnak azt az egzisztenciális hátteret, amely biztosította, hogy az életemben a nagy döntéseket ne kényszerből kelljen meghoznom. Sok olyan ember van, aki egzisztenciális kényszer miatt nem tud szabadon dönteni, de sokan vannak olyanok is, akiken nem ül ez az átok, és mégsem képesek továbblépni vagy ahhoz eléggé nyitottnak, rugalmasnak lenni. Ez a könyv nekik szól.

Az eredeti írást itt találja.

Baleset miatt lezárták az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalát Hajdú-Biharban

A szokásos DEAC győzelem

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek