MegMinden
2024-04-13

Különbség

(greendex.hu)

Nem minden lepke pillangó.

Sokak szerint a pillangók és a lepkék ugyanazon állatfaj különleges megjelenésű képviselői. Vajon ugyanaz-e a kettő, vagy lehet némi eltérés közöttük? Cikkünkből kiderül az igazság!

Küllemben miben tér el egy pillangó a lepkéktől?

A lepkék (Lepidoptera) az ízeltlábúak törzsében a rovarok osztályának utolsóként kifejlődött rendje, míg a pillangók (Papilionidae) a lepkék rendjének egyik családja. A rendbe természetesen tartoznak más családok is, mint például a tarkalepkék, a fehérlepkék, a busalepkék, a boglárkalepkék, a pávaszemes szövők vagy a szenderek. Magyarországon összesen öt pillangófaj él, amelyek a következők: fecskefarkú lepke, kardfarkú lepke, Kis Apolló-lepke, Apolló-lepke, és a farkasalmalepke. Mind az 5 faj védett, eszmei értékük 10 000 forinttól 50 000-ig terjed. Az első primitív éjjeli lepkék a jura időszak elején, 190 millió éve tűnhettek fel. Mintegy 150 000 fajukat írták le, ezek közül hazánkban körülbelül 3500 él, melynek 45 százaléka nagylepke, és 55 százaléka molylepke.

Különbségek a pillangók és a lepkék között

A különbségeket tekintve a lepkék sokkal változatosabbak, mint a pillangók. A Smithsonian Intézet tanulmánya szerint mintegy 160 000 lepkefaj ismert, szemben a pillangók mintegy 11 000 fajával. A lepkék általában barna vagy bézs szárnyakkal rendelkeznek, míg a pillangók ragyogóbban díszítettek. Ez a színkülönbség részben a kétféle rovar eltérő viselkedésének tudható be.

 

Az eredeti írást itt találja.

Kritika

A stabilitás kulcsfontosságú

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek