Médiapiac
2021-01-31

Portfolio.hu: A legnagyobb autógyártó bejelentése

A General Motors bejelentette, 2035-re teljesen átáll az elektromos autók gyártására és csak megújuló energiát használ minden létesítményében, 2040-re pedig minden tevékenysége karbonsemleges lesz.

Mary Barra, a legnagyobb amerikai autógyártó vállalat vezetője csütörtökön ismertette az új ambiciózus célokat, egy héttel azután, hogy Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke nagyszabású klímavédelmi rendeleteket írt alá a tiszta energiaforrások részesedésének növelése és a károsanyag-kibocsátás visszaszorítása érdekében.

"A General Motors csatlakozik azokhoz a nemzetekhez és vállalatokhoz, amelyek világszerte azon dolgoznak, hogy egy biztonságosabb, zöldebb és jobb világot hozzanak létre"– jelentette ki Mary Barra az npr.org beszámolója szerint.

A General Motors 2,55 millió járművet értékesített az Egyesült Államokban, de ezek közül mindössze mintegy 20 ezer volt tisztán elektromos. A vállalat vezetése tavaly novemberben jelezte, hogy 20 milliárd dollár helyett 27 milliárdot fordít a következő öt évben elektromos és önvezető járművek fejlesztésére. A GM azt tervezi, hogy az évtized közepére 30 teljesen elektromos modellt tud kínálni szerte a világban, és amerikai modelljeinek 40 százaléka akkumulátoros elektromos autó lesz 2025 végére. Nem lesz kivétel, a városi terepjárók (SUV), a crossoverek, a szedánok és a teherautók is elektromos meghajtást kapnak.

A mostani bejelentésnek azért is van nagy jelentősége, mert a General Motors beszámolója szerint az üvegházhatású gázkibocsátásuk 75 százaléka az általuk előállított belsőségésű járművek számlájára írható. A fennmaradó 25 százalék pedig a gyártáshoz kapcsolódik, ez utóbbit szél- és napenergia felhasználásával kívánja kiváltani Amerika legnagyobb autógyártója a jövőben. Az ambiciózus célkitűzéseik szerint az amerikai üzemeik az évtized végére kizárólag megújuló energiát használnak majd, míg a teljes globális gyártásukat 2035-re állítják át teljesen megújuló energiára. Lényeges pontja a stratégiának, hogy a vállalat 2700 gyorstöltőállomást kíván üzembe helyezni 2025-re, amelyek kizárólag megújuló energiát szolgáltatnak majd a járművek töltéséhez. Egy sor ország, Japántól kezdve Nagy-Britanniáig, azt ígérte, hogy betiltja a benzin- és dízelmotoros autók értékesítését 2035-ig. Ilyen tilalmat tervez Kalifornia, az Egyesült Államok egyik legnagyobb autópiaca. A legutolsó gyorsjelentés adatai szerint a GM a tavalyi év első kilenc hónapjában 4 millió 716 ezer járművet értékesített, 17 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban.

Jelentősen csökken az új fertőzések és halálozások száma az Egyesült Királyságban

Online nyílt napra és felvételi tájékoztatóra vár a debreceni agrárkar!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek