Médiapiac
2020-12-21

Ma van a téli napforduló

A maihoz hasonló csillagászati jelenség legközelebb 2080-ban, utána pedig a 25. században lesz.

Kevés olyan téli napfordulót jegyeztek fel a történelemben, amikor ezt a napot különleges égi jelenség is kíséri.

2020 ezen ritka esztendők egyike, ugyanis december 21-én a Jupiter és a Szaturnusz olyan mértékben közelíti meg egymást, amire legutóbb a 18. században volt példa, és hasonló csillagászati jelenség legközelebb csak 2080-ban lesz.

Téli napforduló

Az emberiség régóta kitüntetett figyelemmel kíséri a napfordulókat.  A téli ünnep szerepe már ősidők óta az volt, hogy átsegítse az embereket azon a nehéz időszakon, amit a fényhiány okoz, ezért tartották számon a fény ünnepeként ezt az időszakot.

December 21-én van a legrövidebb nap és a leghosszabb éjszaka is. Ezen a napon a legkevesebb a napsütéses órák száma. Az Északi-sarkkörön például egyáltalán nem kel fel a Nap.

A néphagyomány szerint innentől a nappalok hosszabbak egy tyúklépéssel, ami annyit jelent, hogy a télből kifelé haladunk. A fény győzedelmeskedik, s lassú, biztos gyarapodásnak indul.

2020-ban a téli napforduló december 21-én 10 óra 2 perckor következik be.

Este érkezik a betlehemi csillag

December 21-én este különleges élményben lehet része annak, aki sötétedés után a derült égboltot kémleli: a Jupiter és a Szaturnusz annyira közel látszik majd egymáshoz, hogy párosuk gyakorlatilag egyetlen fényes csillagként ragyog majd a délnyugati horizont közelében. A látvány akár szabad szemmel, akár távcsövön keresztül szemlélve rendkívüli lesz, mert hasonlóan szoros együttállásra 2080-ig, az azt követőre pedig a 25. századig kell várni, írta a csillagaszat.hu.

Több mint 2000 új koronavírus-fertőzött Magyarországon

2021 végéig maradhat Magyarországon a járványügyi készültség

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek