Címlapsztori
2021-02-06

Nagy tervekkel kezdi az évet a Könnyűzenei Intézet.

Interjú Dr. Kapusi Kálmánnal

Vendégünk Dr. Kapusi Kálmán egyetemi docens, tanszékvezető, nagybőgős. a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetnek a megbízott igazgatója.

 Január elsejétől látod el ezt a feladatot. A név is most változott ?

Dr. Kapusi Kálmán: Így van, 2018-ban alakult mint  a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Könnyűzenei Képzési Központja. Ez változott most 2021. január 1-jével, levált a zeneművészeti karról és önálló oktatási egységként folytatja tevékenységét, a neve pedig immár Debreceni   Egyetem Könnyűzenei Intézet.

 Talán még a pecsét is mostanában készült el ?

Dr. Kapusi Kálmán: A pecsét is most készült el, igen, úgyhogy gyakorlatilag egy iskolateremtés zajlik, tehát ezeken dolgozunk, szervezeti működési rend, miegymás...

 Egy csodálatos épületben, tegyük hozzá.

Dr. Kapusi Kálmán: Így van, hál' Istennek ez egy nagyon jó helyen található és nagyon jól felszerelt épület, a Füredi utca 44. szám alatt. Szerintem bátran mondhatjuk, hogy minden igényt kielégít, ami ehhez a tevékenységhez szükséges. 

 Nem ismeretlenül kerültél az intézetbe, hiszen korábban itt tanítottál.

Dr. Kapusi Kálmán: A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán vagyok a nagybőgő tanár, már most harmadik éve vonós tanszékvezető. Nyilván könnyűzenével is foglalkozom régóta, basszusgitározom, zongorázok, ugye adott volt, hogy nem sok klasszikus zenével foglalkozó ember van, aki foglalkozik is a könnyűzenével. Valahogyan ez a két dolog még mindig egy picit távol áll egymástól, habár azt lehet mondani, hogy az utóbbi egy-két évtizedben azért ez a kötelék, ez már egy kicsit úgy lazult és közelebb került a két stílus egymáshoz, de azért még mindig van egy bizonyos elhatárolódás.

 Kálmán, abban segíts nekem, nekünk, de mégiscsak tisztázzuk, hogy Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézete miben más mint a többi Magyarországon fellelhető könnyűzenével foglalkozó intézmény? Most mondhatnánk neveket, mondjuk Rocksuli, vagy Kőbányai Zeneiskola.

Dr. Kapusi Kálmán: Erre a kérdésre úgy lehet jól válaszolni, hogy megvizsgáljuk,milyen típusú okleveleket bocsát ki az intézmény, hol helyezkedik el a képzési palettán, közoktatás, alapítványi fenntartású, vagy felsőoktatási intézmény. Mennyi akkreditált oktató tanít stb.Amit érdemes itt elmondani, hogy ma Magyarországon jelenleg könnyűzenei felsőoktatási intézmény,az nem működik. A Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézete lesz az első, és itt most nem a jazz tanszakokról beszélek, amelyek ugye megtalálhatóak két helyen is Magyarországon. Tehát hangsúlyozom, hogy ez könnyűzene, popzene, nem jazz zene. Tehát ilyen típusú felsőoktatási intézmény Európában is csak egy pár helyen található. Hollandiában  Angliában...

 Akkor erre külön büszkének kell lennünk nekünk Debrecenben, Magyarországon.

Dr. Kapusi Kálmán: Nyilván akkor lesz teljes a kép,  ha meglesz az első akkreditált, államilag is elismert diplomát adó képzésünk..Ami ugye tervben van, ez az egész pontosan az a neve, hogy kortárs könnyűzenei BA előadóművész oklevél...

 Ez világszerte elismert...

Dr. Kapusi Kálmán: Abszolút, tehát ez egy BA diploma, államilag elismert, alapképzés. Ez egy előadóművész diploma. Ugyanolyan értékű, mint mondjuk a zeneművészeti karon bármelyik hangszeres előadóművész alapdiploma. Tehát nem tanári, hanem előadóművész diploma. Ez meg fog jelenni a felvi.hu-n, a Felvi könyvben, hagyományos diplomát adó képzés lesz.. Nyilván ennek van tovább menetele.

Ez mikorra várható ?

Dr. Kapusi Kálmán: Nem akarom elkiabálni. 2022 lehet egy céldátum. Szeretnénk, ha ez jövő szeptemberben elindulhatna. Ezen dolgozunk nagyon erőkkel. Annyit még azért érdemes hozzátenni, hogy mivel a könnyűzenei intézet, tehát vannak oktatóink, de ezt tudni kell, hogy ők óradíjas oktatók, tehát nem állásban vannak és ugye ilyen komoly akkreditációnak azért az a feltétele, hogy megfelelő minőségű és megfelelő álláshelyen lévő oktatók szerepeljenek. Pici csavar azért lesz a dologban,  a leendő BA képzést, a zeneművészeti kar fogja felügyelni, vagy a zeneművészeti kar égisze alatt fog megvalósulni. Nyilván egy ilyen nagy hagyományokkal bíró intézet könnyebben tud akkreditáltatni egy szakot, de természetesen a képzés, az a könnyűzenei intézetben fog folyni és a könnyűzenei intézet oktatóival. 

 Egy könnyűzenészeknek tulajdonképpen miért van szükségük egy diplomára. Ha jól játszik, ha jók a dalok, akkor van közönség, ha nem jó dalokat ír, nem jó a produkció, akkor meg nincs közönség. 

Dr. Kapusi Kálmán: Jó a kérdés. Nyilván nap mint nap megkapjuk ezt a kérdést, hogy mi értelme van ennek az egésznek, hiszen pontosan amit elmondtál, majd a piac kiválasztja a szereplőit, hogy éppen kire van szükség. Egyrészt igazat adok természetesen, hogy ez úgyis a piaci alapon fog működni, másrészt azért úgy tudnám ezt megfogalmazni, hogy terveink szerint ez egy presztízsdiploma lesz. Ha egy mondatban kellene válaszolnom, akkor azt válaszolnám, ez a diploma belépő lesz a profi zenészek világába. Ha valaki rendelkezni fog egy ilyen diplomával, ő akkor elmondhatja, hogy így van, ő egy diplomás profi zenész, profi könnyűzenész. Persze ez még nem jelent  karriert feltétlenül. Ehhez majd kell az ő szakmai tudása, kapcsolatai, megfelelő helyen megfelelő időben, stb, de ez egyfajta minőséget fog jelenteni.  Nyilván a képzés, komplex lesz, tehát nemcsak könnyűzenéről fog szólni, hanem ennek van egy normális órahálója. Lesz hangszerismeret, klasszikus zeneelmélet, klasszikus zenetörténettel is megismerkednek, a könnyűzene története mellett. Tehát ez egy komplex képzés, lesz filozófia, testnevelés, t
 

Testnevelés ?

Dr. Kapusi Kálmán: Igen, az kötelező tárgy a felsőoktatásban. Tehát minden olyan tárgy megtalálható, amely egy ilyen komplex képzéshez szükséges.

Már említettél néhány órát, akkor tágítsuk ki ezt, hogy milyen lehetőségeket kínáltok a leendő növendékeknek ?

Dr. Kapusi Kálmán:Három részre bontanám a dolgot. Amiről idáig beszéltünk, ez a leendő BA képzésünk, tehát most egy tervezett képzésről beszélgetünk, akkor most nézzük azt, hogy mi a valóság. Jelenleg amíg nincs akkreditált felsőoktatási palettán elhelyezkedő képzése a könnyűzenei intézetnek, addig kétféle képzést folytatunk, indítunk. Az egyik ugye a már három éve működő úgynevezett szabadon választott kurzus, ez a neve, kreditpontokért belsősöknek, tehát egyetemi hallgatóknak, külsősöknek, akiknek nincs szüksége kreditpontokért, hát azok egy oklevelet kapnak a végén és egy gálakoncerten vehetnek részt.
Ez a képzés, ez úgy néz ki, ez a szabadon választott kurzus, hogy ide jelentkezhetnek egyetemi hallgatók és jelentkezhetnek külsősök is. Nyilván ennek van egy díja, egy havidíja, az egyetemi hallgatók a képzésre három kreditpontot kaphatnak, mint szabadon választott kurzus, a külsősök ugye nem kapnak kreditpontokat. Mindenki kap egy heti egy hangszeres órát, tehát egy hatvan perces tanórát és mellette még zenekari gyakorlaton is részt vehetnek a hallgatók. Annak arányában vannak összeállítva a zenekarok, hogy hány hangszeres van, tehát megfelelően, ki milyen stílust szeretne játszani. És akkor itt a zenekari gyakorlaton megtanulják azokat a kiválasztott dalokat, félévek végén egy gálakoncerten mutathatják be a tudásukat. Tehát ez az egyik fajta, ez a szabadon választott kurzus. A másik egy teljesen vadonatúj képzés, amit most tervezünk elindítani.

 A szabadon választott kurzus,  főleg a Debreceni Egyetem hallgatóira épül, az online képzés viszont már országhatárokon túl is hozhat tanulókat ?

Dr. Kapusi Kálmán: Így van. Hát úgy mondanám, hogy nem feltétlenül a Debreceni Egyetem,de mondjuk aki be tud járni, mivel ez egy jelenléti oktatás, tehát a gyakorlati oktatás jelen helyzetben is folyhat, aki jelen tud lenni ezen a hangszeres vagy énekes órán, ő rá számítunk a szabadon választott kurzuson. Az online képzésben, hát onnan bárhonnan érkezhetnek a tanulóink, magyar és angol nyelvű egyébként ez a képzés, úgyhogy akár külföldről vagy a földgolyó másik feléről is várjuk az érdeklődőket. Itt nincs zenekari gyakorlat természeten.

 Beszéljünk egy kicsit az oktatókról, nagyon sokan vannak, lehet, hogy ki is maradnak néhányan ? 

Dr. Kapusi Kálmán: Így van, természetesen én se akarok megsérteni senkit, tehát inkább nem is megyek bele felsorolásokba. Egy nevet mindenképpen ki fogok emelni, őt úgy hívják, hogy Wolf Kati, azt hiszem nincs ember Magyarországon, aki nem ismeri a nevét. Egyébként egy diplomás szolfézstanárnő, csakhogy mindenki tudja. Ő nagy örömmel vállalta ezt, vagy tesz eleget ennek a felkérésnek. Egyébként ő fog a tervezett BA képzésünkben is ének főtárgyat tanítani, úgyhogy természetesen lesznek mellette más tanárok is, lesznek debreceni tanárok is.Ugyanúgy, mint az online képzésben is vannak debreceni tanárok, de vannak nem debreceniek, tehát Budapest vagy akár Dunántúlon is lakó oktatóink.

 Körülbelül hány oktatóval dolgoztok?

Dr. Kapusi Kálmán: Van  26 szak, tehát körülbelül 25 tanárunk van. Nyilván itt vannak hangszercsoportok, tehát csak gitárból van négy tanárunk, itt négyféle stílus van, jazz, rock, van ukulele, van akusztikus gitár, billentyűből is ugye meghatároztunk stílusokat,ott két tanárunk van például. Akkor dob, ütőhangszereknél is van három tanárunk. Ott is stílusokra lebontva, hogy kimondottan ütőhangszerek, rock, jazz.

A mai kor szerint már nagyon fontos, hogy milyen öltözetben lépnek fel a zenekarok, milyen a színpadi mozgás,  fontosak a médiával kapcsolatos ismeretek. Vagya az online közösségi oldalakon a posztolás. Ezeket a külsőségeket, ami viszont sajnos, nem sajnos nagyon fontos, ezekre is reagáltok? Tudtok segíteni a későbbiekben?

Dr. Kapusi Kálmán: Abszolút. Igen, amiről most beszélsz, ez a BA képzésünk, a leendő BA képzésünkben ez minden megtalálható. Van produceri alapismeretek, színpadi mozgás, minden egyes ilyen dologra azért gondoltunk, tehát ezek tantárgyak lesznek...

 És te hogy látod ennek a fontosságát?

Dr. Kapusi Kálmán: Nagyon fontos. A menedzsment ismereteket szerintem az az egyik legfontosabb tantárgy egy előadóművész esetében, hiszen gondoljunk bele, hogy egy előadóművész a piacról fog megélni és az azért manapság édes kevés, hogy valaki nagyon jó hangszeres. Ismerünk mi is példákat, aki nagyon jó hangszeres,nagyon jó előadó és mégsem fut úgy a szekér, mert nem tudja azokat a piaci fogásokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy valaki sikeres legyen. Na most ebben azért lesz előrelépés,tehát ez irányban is lesz képzésünk, nagyon jó oktatóink vannak, úgyhogy reméljük, hogy sikeresebbek lesznek ezek a hallgatók ezen a téren is.

Vállalsz Te is órákat ?

Dr. Kapusi Kálmán: Úgy volt, hogy tanítok, de most jelenleg már nem, szerintem nem fog beleférni,  az időmbe.

Kommentekből született a sláger

Kulcsfontosságú győzelem a forduló rangadóján

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek