Sport
2021-02-07

Kulcsfontosságú győzelem a forduló rangadóján

Kilencpontos győzelmet aratott a DEAC kosárlabdacsapata NBI/A 22. fordulójában hazai pályán. A találkozó egészen a végjátékig kiélezett csatát hozott, de a hajrát a cívisvárosiak bírták jobban, így négy fordulóval az alapszakasz vége előtt már a negyedik helyen állnak.

A DEAC kezdte jobban a forduló rangadóját, Dzseletovics pontjaira, Hines, Moody és Tóth válaszoltak az első percekben (8-4). A negyed derekáig Tóth vezérletével tartották minimális előnyüket a hajdúságiak, ám Govens egy három plusz egyes akcióval fordítani tudott. A folytatásban is rendkívül magas színvonalú kosárlabdát vittek fel a felek a pályára, de a védekezés mindkét oldalon hagyott kívánni valót maga után Szekulovics mester időt is kért (17-16). Az egyperces szünet után Moody büntetőivel és Polyák hármasával tovább nőtt a különbség, de a vendégek egy 7-0-s futással szempillantás alatt fordítottak (22-23). Hiába jelentkezett ezt követően Somogyi is egy távolival, a játékrész zárása a vendégeknek sikerült jobban, így 25-28-al zárult az első tíz perc.

A második etap kezdetén is a vendégek voltak aktívabbak, Keller Iván második hárompontosa után már Kovács Adrián hívta magához övéit (29-36). Drenovac fújt ébresztőt sorozatban szerzett öt pontjával, de a Keller-Govens duó agilis játékának hála tartotta előnyét a Szedeák. A debreceni szakmai stáb második időkérését is hamar elhasználta, melynek meg is lett az eredménye, Moody pontjaival egy 8-0-s etapot produkáltak a hajdúságiak (42-41). A nagyszünethez közeledve ismét magára talált a Szeged, így hiába szerzett a dudaszó pillanatában kosarat Molnár Márton, kétpontos vendégvezetéssel zárult az első félidő (44-46).

A fordulás után lassan indult be a DEAC, továbbra is meggyűlt a bajuk a lepattanókkal és a dobásaik sem ültek. Védekezésben váltott ritmust a Kovács-csapat, két gyorsindítás után pedig már újra látótávolságon belül voltak, időt is kért a Szeged (50-51). Hines hármasával hosszú idő után újra a cívisvárosiaknál volt az előny, de Brown egy triplával azonnal válaszolt. A negyed hajrájában Somogyi pillanatai következtek, a válogatott hátvéd egy triplával és egy utolsó másodperces tempóval újra megszerezte a vezetést övéinek. A negyed Brown kosarával zárult, de így is kétpontos debreceni fórral várhatták a csapatok a záró felvonást (68-66).

Ronald Moore triplájával indult a negyedik negyed, melyre az egykori debreceni csapatkapitány, Bognár válaszolt egy középtávolival. Nem kellett sokáig várni az újabb fordításra, egy 8-0-s szegedi rohanás után ismét náluk volt az előny (71-75). Nem hagyta magát a DEAC, labdaszerzéseiknek köszönhetően egy perc alatt hét pontot dobtak zsinórban, így már a vendégek voltak kénytelenek kikérni egyperces szünetüket (78-75). Polyák hármasával tovább nőtt a különbség, ráadásul a csapatkapitány faultot harcolt ki a vendégek legjobbján, melynek köszönhetően Govens kipontozódott (83-76). Dzseletovics vette át a vezérszerepet, két közelijével háromra zárkóztak, de Tóth lélektanilag a legfontosabb pillanatban mutatta be válaszul a mérkőzés legszebb zsákolását (85-80). Moody három büntetője után ugyan a vendégek mindent megtettek a felzárkózás érdekében, de Drenovac hármasa az utolsó perc kezdetén a kegyelemdöfést jelentette. 93-84-es sikerének köszönhetően a két csapat helyet cserélt a tabellán, így a DEAC a negyedik helyről mehet a háromhetes válogatott szünetre.

DEAC – NATURTEX SZTE-SZEDEÁK 93-84 (25–28, 19–18, 24–20, 25–18)

DEAC: MOODY 18/6, SOMOGYI 11/9, POLYÁK 13/9, Hines 11/3, Tóth Á. 15Csere: DRENOVAC 17/9, Moore 6/6, Molnár M. 2, Molnár D. 2.
Edző: Kovács Adrián

SZEDED: GOVENS 17/6, Kerpel-Fronius G. 7, Brown 12/6, DICKEY 11, Dzseletovics 14. Csere: Keller I. 18/12, Bognár 2, Olasz 2, Kerpel-Fronius B. 1, Mayer.

Edző: Szrecsko Szekulovics

Kovács Adrián: – Az első félidőben nem azt csináltuk, amit megbeszéltünk, így a nagyszünetben rendeznünk kellett a sorainkat. A fordulás után felkeményedett a védekezésünk, jóval kevesebb második esélyt engedélyeztünk a Szegednek, valamint támadásban is többet járt a labda. Örülök, hogy tudtunk váltani, amivel a magunk javára tudtuk billentettük a mérleg nyelvét.

Szrecsko Szekulovics: – Nagyon fizikális csata volt, mindkét oldalon óriási energiákat mozgósítottak a játékosok. Az első félidővel elégedett vagyok, kontrolláltuk a védekezést, és támadásban is jól teljesítettünk. A második húsz percben kijöttek a hibák, a Debrecen pedig visszajött a mérkőzésbe, és fordítani tudott. Govens kipontozódása megpecsélte a sorsunkat.

Fotó és szöveg: deac.hu/Erdei Ádám

Nagy tervekkel kezdi az évet a Könnyűzenei Intézet.

Vívás: Újabb döntős helyezés Battai Sugártól

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek