Hajdú-Bihar
2023-11-14

Térségi összefogás Trentinoban

GOCORE nemzetközi projekt célja a közösségek ellenállóképességének szabályozása.

Az olyan jelentős társadalmi kihívásokkal szemben, mint az éghajlatváltozás és a digitális átmenet, valamint az olyan társadalmi-demográfiai fejleményekkel szemben, mint az elöregedés, a népességfogyás és a migráció, a régiók csak akkor tudják hatékonyan irányítani területük fejlődését, ha a közösségek – a polgárok, a civil társadalom, a kisvállalkozások – aktív partnerek a politika kialakításában és végrehajtásában. Ez különösen igaz a vidéki és periférikus régiókra. Ezért az idén márciusban indult projektben partnerséget vállaló résztvevők – köztük Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata – azt a célt tűzték ki, hogy a közösségeiket aktív partnerként vonják be a regionális politika kialakításába és végrehajtásába. A projekt résztvevői:

  • Frízföld Tartomány (NL)
  • Syddjurs Önkormányzata (DK)
  • Regionális Kutatástechnológia és Innováció Fejlesztési Ügynökség (PT)
  • Coimbra régió településközi közössége (PT)
  • Trentino Együttműködési Szövetség (IT)
  • Saaremaa Önkormányzata (EE)
  • Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata (HU)
  • Belgium Németajkú Közössége (BE)

A GOCORE projekt első szakmai rendezvényét 2023. október 25-26-án tartották az olaszországi Trentoban. Az intenzív tapasztalatcserét szolgáló rendezvény a szakértői értékelést biztosító (peer review) ülésekből és egy kétnapos szemináriumból (pressure cooker) állt, amely a regionális együttműködést és a közösségi ellenálló képességet elősegítő szociális gazdaság szereplőit helyezte fókuszba.

A résztvevőknek lehetőségük volt megismerni a regionális szövetkezeti rendszert (különös tekintettel a releváns együttműködések közötti projektekre és társadalmi innovációkra), Trento tartomány szociális és szolidáris gazdasággal foglalkozó szervezeteit (Solidarity Economy Districts), néhány önkormányzati eszközt és a szociális gazdaság szereplőit, akik együttműködésük és az alulról építkező hálózatok révén ellenállóbbá tehetik közösségeiket a társadalmi, gazdasági és környezeti változásokkal szemben.

A kétnapos szakmai munka a következő elemekből állt:

  • a 2 napos szakértői értékelés (peer review) során a partnerrégiók szakértői (partnerek, érdekeltek) elemezték a fogadó régió egy konkrét, előre megfogalmazott problémáját/kihívását, amely a kívánt szakpolitikai változás középpontjában áll, és gyakorlati ajánlásokat fogalmaztak meg a szakpolitika javítására; a peer review ülést magyar partnerként Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata koordinálta
  • a 2 napos szeminárium (pressure cooker) valamennyi partner, regionális érdekelt fél és meghívott érdekelt részvételével zajlott, amely a projekt fő tématerületeihez kapcsolódó gyakorlatok és tapasztalatok bemutatását és mélyreható megvitatását foglalta magában: az érdekeltek és érintettek bevonása, felhatalmazás, demonstráció; a sikeres munkát, vagyis a fogadó régió közösségi ellenálló képességgel kapcsolatos gyakorlatainak megismerését szakpolitika-fejlesztési műhelyek és helyszíni tapasztalatszerző látogatások segítették

A rendezvény házigazdája a projekt olasz partnerintézménye, a Trentino Federation of Cooperation (Trentino Együttműködési Szövetség, FTC) volt. Az FTC a regionális együttműködési rendszert képviselő intézmény, mely támogatást, tanácsadást, felügyeletet, szakpolitikai képviseletet és könyvelési szolgáltatásokat nyújt az 5 fő ágazatba (mezőgazdaság, kiskereskedelem, hitel, munkaerő és szolgáltatások, szociális és lakásügy) szervezett szövetkezeteknek. A trentinói szövetkezeti rendszer a szolidaritás értékén alapul; az FTC ma alapvető fontosságú a szövetkezeti elvek által egyesített vállalkozások szilárd hálózatának megszervezésében és fenntartásában, valamint a szociális gazdaság megerősítésében a trentinói régióban.

A résztvevőknek lehetőségük volt megismerni a regionális szövetkezeti rendszert, Trentino tartomány szociális és szolidáris gazdasággal foglalkozó szervezeteit (Solidarity Economy Districts), néhány önkormányzati eszközt és a szociális gazdaság szereplőit, akik együttműködésük és az alulról építkező hálózatok révén ellenállóbbá tehetik közösségeiket a társadalmi, gazdasági és környezeti változásokkal szemben. A résztvevők a Fiemme és Fassa völgybe látogattak, ahol lehetőség nyílt számos helyi kezdeményezés és intézmény, így a Le Rais Szociális SzövetkezetFiemme PER Alapítvány, illetve a Fiemme Csodálatos Közössége munkájának és eredményeinek személyes megismerésére:

  • Cooperativa Le Rais – A Le Rais Szociális Szövetkezet 2018 januárjában alakult, hogy innovatív válaszokat adjon a Val di Fiemme és Fassa térségének egyes szociális és oktatási igényeire. A Le Rais étterem Cavalese településen egy szociális szövetkezet, amely egyesíti az vendéglátást a helyi értékekkel, a befogadással. Egyedisége abban a sokszínűségben rejlik, hogy célja munkahelyet, lehetőséget biztosítani autizmussal élő fiatalok, kognitív nehézségekkel, szociális készségek hiányával küzdők számára.
  • Fondazione FiemmePER  – A FiemmePER Alapítvány azért jött létre, hogy egyesítse és támogatást biztosítson a fenntarthatóságra, innovációra és helyi értékekre összpontosító vállalkozásoknak, közösségeknek és gondolkodóknak.
  • Magnifica Comunità di Fiemme  – Fiemme Csodálatos Közössége – A történelmi eredetű közintézmény, a Közösség védi a fiemmei lakosságot, és fejleszti a környezeti és kulturális örökséget.

A Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata által koordinált peer review ülés keretében a partnerek szakértőinek munkáját Trento Autonóm Tartomány, a TST (Trentino Social Tank), a CSV Trentino (Trentinoi nonprofit hálózat), az EURICSE Európai Szövetkezeti és Társadalmi Vállalkozások Kutatóintézete, valamint a Consolida szociális szövetkezetek konzorciuma segítette.

A szakértői megbeszélés eredményeként meghatározásra kerültek a javasolt beavatkozási területek, illetve a szakpolitika módosításához szükséges előzetes javaslatok, melyek a találkozó záró szekciójában kerültek bemutatásra.

A következő szakmai rendezvény helyszíne a portugáliai Coimbra, tervezett időpontja 2024 februárja.

További részletek a projektről: https://hbmo.hu/portal/gocore-a-projektrol/

Lesz mérkőzés!

Ezeket az előadókat hallgatják itthon a 14 év alattiak

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek