Hajdú-Bihar
2022-09-06

Kirabolta mozgáskorlátozott jótevőjét a hajdúböszörményi férfi

A Debreceni Járási Ügyészség minősített rablás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki egy kerekesszékben lévő ismerőse pénzét vette el erőszakkal.

A 60 éves sértett a vádlott édesapjának balmazújvárosi házában lakik. A sértett egyik lábát amputálták, ezért csak kerekesszékkel tud közlekedni.

A 26 éves vádlott és egy ismerőse 2022. március 6-án a déli órákban megjelent a sértett lakóhelyén, ahol beszélgetni kezdtek. A nehezen mozgó férfi megkérte a vádlottat, hogy vásároljon szeszes italt, ahhoz pedig az ingjének zsebéből vett ki pénzt.

Miután a vádlott és ismerőse visszatértek a vásárlásból, együtt szeszes italt fogyasztottak és beszélgettek. Közben a vádlott többször is kölcsönkért a sértettől néhány ezer forintot. A férfi előbb nem akart kölcsönadni, de végül engedett a vádlott ismételt kérésének és adni akart 2.000 forintot.

Amikor a sértett az ingének zsebéhez nyúlt, hogy kivegye a pénzt, az elkövető odalépett a férfihoz azért, hogy valamennyi pénzét elvegye tőle. Előbb megfogta és rángatni kezdte a sértett kezét, majd bántalmazással fenyegette. Mivel a férfi erősen szorította a kezében tartott pénzt, a vádlott ököllel háromszor arcon ütötte őt, majd úgy vette el a 18.500 forintot, hogy ujjait erővel kifeszítette. A vádlott cselekményének az vetett véget, hogy ismerőse észlelte a történteket és elhúzta a helyszínről.

A vádlott bántalmazása következtében a sértett arcán nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos sérülések keletkeztek. Figyelemmel azonban a sérült testtájékra, a bántalmazás módjára és az erőbehatás nagyságára, a vádlott szándéka súlyosabb, nyolc napon túl gyógyuló sérülések okozására irányult.

A nyomozást végző balmazújvárosi rendőrök a vádlottól lefoglalták az ellopott pénz közel felét és kiadták a sértettnek, aki a nyomozás során kérte a meg nem térült kárának megtérítését.

A Debreceni Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő, különös visszaeső vádlottal szemben a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és ugyanígy minősülő súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Vádiratában a járási ügyészség fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés, valamint a sértett által kért kártérítés megítélését indítványozta. A vádirat továbbá mértékes indítványt is tartalmaz arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén a vádban foglaltak szerint elismeri bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz fűződő jogáról.

Thessalonikiben fogták el az Európa szerte keresett 26 éves magyar nőt

Elérhető tudomány

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek