Backstage
2023-11-14

Ezeket az előadókat hallgatják itthon a 14 év alattiak

Idén is megtartották a Music Hungary konferenciát, ahol a ProArt Zeneipari jelentést is ismertették. A Covid hatásait kutató beszámolóból az is kiderül, mit hallgatnak itthon a 8 és 14 év közötti gyerekek.

A jelentés szerint a zeneipar még mindig nem tért magához a Covid óta. A megkérdezett zenészek 51,8 százaléka szerint az inflációnál nagyobb mértékben emelkedtek a költségeik, és 70,3 százalék úgy véli, hogy az inflációnál kisebb mértékben tudták növelni az áraikat. Míg 2019-ben megközelítőleg 75 ezer élő-és elektronikus zenei fellépés volt Magyarországon, addig ez a szám 2022-ben mindössze 60 ezer körül mozog.

A jelentésben helyet kap egy reprezentatív kutatás is a 8 – 14 éves gyerekek zenehallgatási szokásairól is. Ebből kiderül, hogy a megkérdezettek 79 százaléka telefonon hallgat zenét, és mindössze 3 százalék a lemezjátszó vagy CD lejátszó és a második helyen, 28 százalékkal az okostévé található. Arra a kérdésre, hogy milyen platformon hallgatnak zenét, 84 százalékban a Youtube-ot adták meg és csak 26 százalékuk hallgat Spotify-on és 3 százalékuk Apple Music-on keresztül. A megkérdezettek 20 százalékának van saját zenetára.

A többségük, 60 százalék felett, a barátokon keresztül tájékozódik a zene világában, és onnan gyűjtik be az impulzusokat, de meglepően sokan, 35 százalékban a szülők is hatással vannak zenehallgatási szokásaikra. Az utolsó helyen a rádiók és a reklámok, valamint a tanárok szerepelnek, akik a legkevésbé befolyásolják őket.

A megkérdezett gyerekek top 50 zenei előadók közül a 60 százaléka magyar, és ezek között vannak, akik Ákost, Tankcsapdát, Metallicát, Linkin Parkot vagy AC/DC-t hallgatnak. Az ötvenben szerepel még Tóth Gabi, Halott Pénz, G.w.M. valamint a legtöbb mainstream előadó és persze első helyen Azahriah is. Érdekesség, hogy Azahriah hatására bekerült L.L. Junior is a gyerekek kedvelt előadói közé. (legalábbis szerintünk Azahriah hatására)

A Top 10 előadó a 8 – 14 éves gyerekek szerint:

  1. Azahriah
  2. Shakira
  3. Majka
  4. Manuel
  5. Halott Pénz
  6. DESH
  7. Eminem
  8. KKevin
  9. Billie Eilish
  10. Imagine Dragons

A teljes jelentés ITT olvasható

 

Térségi összefogás Trentinoban

Japán tudós kapta a molekuláris orvostudományért díjat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek