Gazdaság
2021-03-25

Sok otthonfelújító a fűtésszámlán szeretne spórolni

Az otthonfelújítási hitel februári indulása óta már közel 2 milliárd forint értékben fogadott be hitelkérelmet az Erste Bank. Az ügyfelek leggyakrabban otthonuk energetikai korszerűsítése, így nyílászáró cserére, szigetelésre és a fűtési rendszer felújítására költenek, de a legkedveltebb hitelcélok között van a belső burkolatok cseréje is.

Jelentős az érdeklődés az otthonfelújítási hitel iránt. Az Erste Bank a februári indulás óta több mint ezer ügyfél számára készített kalkulációt, és már közel 2 milliárd forint értékben fogadott be hitelkérelmet, amelyek száma a koronavírus-járvány legújabb hulláma ellenére is növekvő tendenciát mutat. Az ügyfelek több mint 70 százaléka a maximális, 6 millió forintos hitelösszeget igényelte, az átlagos hitelösszeg 5,5 millió forint. Az elérhető leghosszabb, 10 éves futamidőt választók aránya meghaladja a 80 százalékot – mondta el Szabó Alexandra, a bank lakossági jelzálog és babaváró hitel termékmenedzsment területének vezetője.

Az igénylők több mint 70 százaléka házaspár, míg az egyedülállók aránya 14 százalék, az élettársi kapcsolatban élőké pedig 10 százalék körüli. A befogadott ügyletek 80 százalékát vidéki fiókban nyújtották be, a budapesti ügyfelek aránya 20 százalék. Az ügyfelek felkészültségét jól mutatja, hogy a hiteligénylések alig 3 százalékát kellett elutasítani, például azért, mert az igénylő jövedelme nem felelt meg a felelős hitelezésről szóló jogszabályi követelményeknek, vagy mert az ingatlan jogi helyzete rendezetlen volt.

Ami a hitelcélokat illeti: a szórás igen nagy, a hiteligénylők már szinte minden, a jogszabályban szereplő felújítási illetve korszerűsítési munkát megjelöltek. A leggyakoribb, legkedveltebb hitelcél ugyanakkor a belső burkolat felújítása mellett a nyílászáró cseréje, az épület utólagos szigetelése, valamint a fűtési rendszer korszerűsítése, amelyből látszik, hogy sok ügyfél számára fontos, hogy a felújítással a rezsiköltségek is csökkenjenek – tette hozzá Szabó Alexandra.

 

Itt az új Egyetemi Élet

Századvég Gazdaságkutató: fokozatos kilábalás várható

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek