Gazdaság
2021-05-08

Már érkezik a májusi bértámogatás a cégek számláira

A kormányhivatalok a napokban előlegként utalták el a májusi bértámogatásokat, a programban így összesen több mint 84 milliárd forintot fizettek ki idén – jelentette be Schanda Tamás miniszterhelyettes.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese a minisztérium közleménye szerint hozzátette, eddig mintegy 30 ezer, a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozás kapott segítséget 176 ezer munkavállalója megtartásához. A cégeknek azonban érdemes más lehetőségeket is megfontolniuk ahhoz, hogy megerősödve kezdhessenek bele újra a munkába.

 Az ágazati bértámogatás a legrosszabb helyzetbe került szektorok cégein segít. Elsősorban a turizmus-vendéglátásban és a szabadidős szolgáltatásokban tevékenykedő vállalkozások igényelhetnek állami hozzájárulást a munkahelyek megőrzéséhez május végéig. A programban a támogatott munkavállaló bérének felét térítik meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Az állam a járulékokat is elengedi, így a munkabér mintegy kétharmadát fedezi.

A miniszterhelyettes kiemelte a Magyar falu vállalkozás-fejlesztési programot is, amelyben a kisebb településeken működő cégek pályázhatnak összesen 5 milliárd forintra. „A pályázók 2-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, amely rendkívül sokféle célra használható fel. A lehetőség igénybevételéhez akár 30 százalék önrész is elegendő” – ismertette a program részleteit Schanda Tamás. További lehetőségként említette meg a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt, amelyet 10 millió forint értékben, 10 évre vehetnek fel a kisebb vállalkozások, a törlesztést pedig elég akár 3 év múlva megkezdeniük.

Balázs Andi ma már ki meri mondani, ha nincs jól

Ma ünnepli 95. születésnapját David Attenborough

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek