Egyetemi Élet
2021-03-25

Itt az új Egyetemi Élet

Debrecen lehet a jövőben a hazai vakcinagyártás központja – olvasható az egyetemi magazin friss számában, amely egyebek mellet Kozák Luca, a Debreceni Egyetemen tanuló atléta jövő évi terveiről is ír, valamint felidézi az intézmény Kassai úti campusának történetét.

A Debreceni Egyetem részeként épül meg a Nemzeti Oltóanyaggyár Debrecenben – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Az üzemben a tervek szerint 2023 első felében készülnek el az első a koronavírus elleni vakcinák – írja a Debreceni Egyetem lapja legújabb számában.

Arról is beszámolnak, hogy a koronavírus-járványt főleg azok a sportolók érezték meg, akik külföldi versenyeken indultak volna. Ez a helyzet a Debreceni Sportcentrum atlétájával, Kozák Lucával is, aki tavaly nyáron a tokiói olimpián állt volna rajthoz. A vírushelyzet azonban átírta a felkészülését is, de motivációja mit sem csökkent. A Debreceni Egyetemen tanuló sportolóval az elmúlt egy év eseményeiről és idei terveiről beszélgetettek.

A Debreceni Egyetem kétségkívül legszebb épülete az Egyetem téren álló impozáns Főépület, ám a város más részein található egyetemi campusok története és épületei is legalább ennyire érdekesek. Az Egyetemi Élet Debrecen utcáit bemutató sorozatának soron következő virtuális túrája a Kassai úti campusra vezeti az olvasókat.

A Zöldebbitő rovat cikkéből kiderül, az emberiség fennmaradását a földkéreg legfelső, mintegy 70 centiméter vastag termékeny rétege, a termőtalaj teszi lehetővé. A kutatók évtizedek óta kongatják a vészharangot a talajok pusztulása miatt, mely problémával az Antarktisz kivételével minden kontinensen meg kell küzdenie az embereknek. Európában 17-szer, Észak-Amerikában 10-szer, Kínában 57-szer gyorsabban pusztul a termőtalaj, mint ahogy képződne.

Molière klasszikus komédiája, a Tartuffe sokat játszott darabja a színházaknak. A DESzinház 2018-ban kezdte feldolgozni a darabot. A 2020 tavaszára tervezett bemutató időpontjába azonban beleszólt a járvány és csak augusztusban, az Amfiteátrumban tudták megejteni a premiert. A második előadás az újabb vírushullám miatt még várat magára, de a csapat készen áll, a próbák online is zajlanak – olvasható az egyetemi lapban.

Idén januárban rendezték volna a téli Universiadét, amit a koronavírus-járvány miatt decemberre halasztottak. A luzerni eseményen a férfi jégkorongozók is részt vesznek, akik februárban elkezdték a felkészülést az egyetemisták és főiskolások világjátékára. Sean Simpson szövetségi kapitány februárban nézte meg azt a 24 játékost, akik esélyesek arra, hogy a tornán Magyarországot képviseljék. A néhány napos budapesti összetartáson négy debreceni jégkorongozó vett részt. A közös felkészülésről a tavaly decemberben a felnőtt válogatottban is szereplő Vokla Rolandot kérdezte az Egyetemi Élet.

A lap ide kattintva lapozgatható.

Forrás: DE Sajtóiroda, hirek.unideb.hu - OCs

 

Katonai helikopter tűnik fel Debrecen egén pénteken

Sok otthonfelújító a fűtésszámlán szeretne spórolni

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek