Egyetemi Élet
2023-10-25

Tudomány, kultúra és sport a DE lapjában

A Kutatók Éjszakájáról és a Könnyű?zenész Életutak sorozat első estéjéről is szól egyebek mellett az Egyetemi Élet legújabb száma, amelyből azt is megtudhatjuk, hol vannak Csokonai-emlékhelyek Debrecenben, valamint arra is fény derül, hogyan zajlik a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa.

Több ezren voltak kíváncsiak arra, mi történik a Debreceni Egyetemen a Kutatók Éjszakáján, szeptember 29-én. Az intézményben az este folyamán durranásokat, füstöt, életmentést, programozást is lehetett látni, hallani, de akár a virtuális valóságba is betekinthettek az érdeklődők. Az egyetemen elsajátítható valamennyi tudományág képviseltette magát – derül ki a Kutatók Éjszakájáról szóló beszámolóból. 

A Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézete és az oDEon Egyetemi Színház szervezésében kezdetét vette egy új, igazán izgalmas programsorozat, a Könnyű?zenész Életutak. Az esték házigazdája Végh Veronika, az oDEon Egyetemi Színház vezetője és Váradi Ferenc rádiós műsorvezető. Az első meghívottak a debreceni Tankcsapda zenekar tagjai voltak, akiket teltház fogadott. A zenészekkel készült beszélgetés részletei a lap 11. oldalán olvashatók.  

Idén ünnepeljük Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. jubileumát. A magyar irodalom egyik legnagyobb hatású szerzője ezer szállal kötődik szülővárosához, Debrecenhez, ahol számos helyen és módon őrzik emlékét a róla elnevezett színháztól a Református Kollégiumban található emlékszobáig. A Fedezd fel Debrecen utcáit! sorozat legújabb részében két debreceni Csokonai-emlékhelyet mutat be az Egyetemi Élet.  

Szeptember 23-án Szendrői Csaba énekes-szövegíró, Tóth András gitáros, Kovács Zoltán billentyűs, Horváth B. Ede basszusgitáros és Németh Szabolcs dobos, azaz az Elefánt zenekar rengette meg a debreceni Víztorony színpadát. A jól sikerült koncert előtt Csabát és Edét kapta mikrofonvégre a lap munkatársa és arra kérte őket, meséljenek a csapat múltjáról, jelenéről, illetve jövőbeli terveikről.



Elrajtolt a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa őszi sorozata. A sorsolást a Nagyerdei Stadionban tartották szeptember végén, két nappal később pedig lejátszották a divíziók első összecsapásait. A küzdelmek a Dóczy utcai sportcampuson, az oEC műfüvén, illetve a Campus Hotel pályáján zajlanak. További részletek a sportrovatban.  

Idén tavasszal alakult meg a DEAC mazsorettsport szakosztálya, mely mozgalmas félévet tudhat maga mögött. Első nagy megmérettetésük az egyetemi klub színeiben az április végén megrendezett MWF Kvalifikációs Országos Bajnokság volt, ahol Master Senior Mix mini, Master Senior Pom Duo és Master Senior 2Bat Solo kategóriákban kvalifikálták magukat a nyár eleji Európa-bajnokságra. Sikereikről a sportoldalakon számolnak be.

Az Egyetemi Élet októberi új száma ide kattintva olvasható.  
 

Sajtóközpont - OCs

Release

Ez volt az utolsó Rolling Stones lemez?

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek