Egyetemi Élet
2023-08-07

Több, mint ezer dolgozót mozgat meg

Tavaly tavasszal a DEAC életmód és szabadidősport szakosztálya életre hívta a Dolgozói Mozgásprogramot, amelynek célja a szervezeti egységek közötti sportos vetélkedés. A programmal szerettek volna egy jó hangulatú, pozitív, egymást motiváló közösséget létrehozni, melyben a cél a résztvevők mozgásra, ezáltal egészségük megőrzésére ösztönzés. A Mozgásprogramban résztvevő szervezeti egységeket minden hónapban jutalmazzák, a legtöbbet sportoló egységek elismerésben részesülnek.

A szakosztályvezető Mag Zoltánnal az elmúlt egy év tapasztalatairól beszélgettünk. 

– Amikor megkaptam a szakosztály vezetésének feladatát, kancellár úrral arról beszéltünk, hogy jó lenne, ha a sikeres szakosztályaink és kiváló sportolóink mellett  a dolgozók is minél többet mozognának, ezért kidolgoztam a Mozgásprogramot - mondta a kezdetekről Mag Zoltán. - Nem tudtuk, hogy milyen fogadtatásra számíthatunk, mert sem hazánkban, sem máshol nem találtunk hasonló programot, ez egy teljesen újszerű közösségi innovatív program.

A rövidtávú célunk ezer dolgozó bevonása volt, arra számítottunk, hogy ezt körülbelül két év alatt fogjuk elérni, de már most meghaladtuk ezt, jelenleg ezertizenhat fő vesz részt a programban. A következő célunk a kétezres határ elérése, de úgy gondoljuk, hogy valamivel lassul majd az ütem, viszont két-három éven belül ez is elérhetőnek tűnik. A dolgozók kezdetben kíváncsian tekintettek a kezdeményezésre, de ez hamar népszerű lett, melynek népszerűsítésben segített a zárt Facebook csoportunk, ahol sok tagunk szívesen posztol, biztatva a többieket illetve a szervezeti egységek versenye is további motivációt adott. 

A motiválás és az egészségmegőrzés a cél

A Mozgásprogramban kezdetben az összes szervezeti egység versenyzett egymással, azonban a program népszerűsége miatt a vezetőség változtatott a verseny feltételein: a szervezeti egységeket két kategóriába sorolták, így most már a száz fő alatti és száz fő feletti egységek külön kategóriában versenyeznek, e szerint minden hónapban kategóriánként az első hármat díjazzák.

- Igyekszünk folyamatosan felmérni az igényeket és visszajelzéseket kérni, ennek fényében úgy alakítjuk a programot, hogy a résztvevők továbbra is motiváltak legyenek - mondta a szakosztályvezető. - A kategóriákat is ebből a megfontolásból vezettük be, mert azt tapasztaltuk, hogy sokkal nehezebb egy több száz dolgozót számláló egységben megmozdítani a társaságot. Természetesen itt is vannak ellenpéldák, a Gazdaságtudományi Kar például nagyon jól megszervezi a sportot, és sosem lehet tudni, hogy hozzájuk hasonlóan melyik szervezeti egység aktivizálódik. A másik fontos változtatás a díjazás tekintetében az, hogy amelyik egység háromszor nyeri meg a havi versenyt, az kap egy nagy kupát és kivesszük őket a havi versenyből. A teljesítményüket azonban továbbra is mérjük, mert az éves eredményt is összesítjük és díjazzuk majd. A Rektori Hivatal például már nyert három kupát, őket kivéve a havi versenyből más egységeknek is esélyt adunk arra, hogy sikerélményük legyen. A dolgozók is nagyon örülnek ennek a versengésnek, már a hónap vége felé hívogatnak, hogy hogyan áll a szervezeti egységük a versenyben. 

 

Nem csak sportolnak, közösséget is építenek 

Mag Zoltán úgy látja, hogy a mozgásprogram segítségével az egyetemi dolgozók közelebb kerültek egymáshoz. 

- A Facebook-os csoportunkban a tagok gyakran osztják meg egymással, hogy éppen mit   mozogtak, sportoltak, a posztokra mindig több száz reakció érkezik. A hangvétel is abszolút pozitív, biztatjuk egymást, gratulálunk az elért sikerekhez, a teljesített mozgáshoz. Mind a programra, mind a csoportra igaz, hogy nem csak a sok mozgás számít, a kisebb teljesítményt ugyanúgy értékeljük, hiszen a legfontosabb az egészségmegőrzés. Tudunk olyan dolgozóról is, aki semmit sem sportolt, és a munkatársai biztatására kezdett bele a mozgásba. Ez ugyanolyan nagy dolog számunkra, mintha egy másik dolgozó lefutná a maratont – mondta az UD Ventures Kft ügyvezetője - aki szerint a munkakapcsolatokban is érezhető a Mozgásprogram hatása.

- A program kapcsán sok olyan dolgozót is megismertünk, akikkel egyébként csak formális kapcsolatunk volt. Ez a közös kapcsolódási pont viszont közelebb hozott minket egymáshoz, közvetlenebb a közös munkavégzés is. Tavasszal és ősszel csapatépítő programokat szervezünk, ezekre játékos csapatépítő vetélkedőkkel készülünk, illetve ősszel szeretnénk megünnepelni az ezer fő elérését – osztotta meg velünk a terveket Mag Zoltán, aki azt is elárulta, hogy a dolgozóknak köszönhetően terjed a program híre.

- A város alpolgármestere nemrégiben érdeklődött, mert az iskolákban szeretnének elindítani egy, a miénkhez hasonló programot, ehhez keresnek applikációt a teljesítmény nyilvántartásához. A nyilvántartás felhasználói felülete egyszerűen kezelhető, de ezt is mindig igyekszünk a felhasználói igényekhez igazítani. A dolgozóknak ki kell választaniuk a szervezeti egységüket, mozgásformát  és a program a szervezeti egységeknél összesíti a pontszámokat.

A kezdeményezés másik eredménye a DEAC szakosztályok bővülése is, tavaly alakult meg a terepfutó szakosztály, amelynek tagjai a mozgásprogramon keresztül ismerték meg egymást. 

- A terepfutóink a program indulása előtt nem igazán ismerték egymást, de egymástól függetlenül is komoly távokat tettek meg. Ők a Facebook-os csoportunkban a posztok alapján találtak egymásra. Később kiderült, hogy más egyesületek is le szeretnék igazolni őket, a vezetőség azonban úgy döntött, hogy alapítsunk mi egy szakosztály, hogy a DEAC színeiben versenyezhessenek. Ez a kis csapat idén már teljesítette az Ultrabalatont és a jövő évre is komoly terveik vannak – beszélt a Mozgásprogramból kinőtt terepfutó szakosztály sikereiről Mag Zoltán.

Dolgozói sportbajnokságot is indítottak

Az életmód és szabadidősport szakosztály következő célja a Mozgásprogram mellett a közelmúltban elindított dolgozói sportbajnokság felfuttatása.  

- A sportbajnokságot azoknak a dolgozóknak hoztuk létre, akik szabadidőtöltési céllal sportolnak és keresnek maguknak partnereket ehhez. Minden olyan sportágban lehetőség van   versenyezni, ahol egymás elleni küzdelem van, mint például a tenisz, asztalitenisz, csocsó, darts snooker, bowling vagy akár petanque. Ezzel a kezdeményezéssel is az a célunk, hogy a dolgozók megmozgatásán túl közösséget építsünk. A dolgozók kihívják egymást, játszanak, szórakoznak, közben új ismeretségeket, akár barátságokat is köthetnek. A rendszer azért lehet működőképes, mert így egy idő után a nyilvántartási felületen, az un. piramisban mindenki a saját szintjére kerül, hasonló tudású ellenfelekkel jókat tud játszani, e mellett folyamatosan előre tud kerülni a piramisban, ezzel megmarad a motivációja – mondta az életmód és szabadidősport szakosztály vezetője, aki úgy gondolja, hogy a dolgozói programok megvalósítása rövid távon minden kapacitásukat leköti majd.

Jövő év végéig ezeket a programokat szeretnénk futtatni, utána meglátjuk, hogy mire lesz még lehetőség és igény. Nagyon örülünk annak, hogy úgy tűnik más szervezeteket is tudunk motiválni hasonló program megvalósítására. Hosszú távon az lenne a legjobb, ha a városban a versenysport mellett kialakulna egy nagy szabadidősport bázis is.

Vona Lilla

 

TTM születésnap Szoboszlai Dominik édesapjával

Kiváló DEAC-teljesítmények a Mastersen

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek