Egyetemi Élet
2022-06-15

Feltámadt az Okuláré

Az Okuláré Projekt egy felolvasószínház, amelyet nyolc évvel ezelőtt Illyés Lénárd hívott életre a kortárs színdarabok támogatására. Ez a Projekt egyszerre több országban, több városban zajlik, és nagy szerepe van a nézők véleményének is, szavaznak ugyanis a helyszíneken, hogy melyik darab volt a legjobb, a szavazatok végeredményét pedig összesítik.

Az Okuláré Projekt 2017 őszétől váratlanul megszűnt vagy inkább tetszhalottá vált. Debrecenben a DESzgráfia Felolvasószínház helyi szinten folytatta fő hagyományait, de úgy tűnt országosan nem folytatódik a program. Érdekes módon a koronavírus-járvány adott új lendületet a felolvasószínházi műfajnak és azóta egyre többen kedvelik, és egyre kevesebben kérdőjelezik meg finnyásan műfaji létjogosultságát.
 
A karantén alatt egyre-másra szerveződtek az online-felolvasószínházi projektek, pályázatok, maga az Okuláré is elindított egy konyhaszínházi-sorozatot, ugyanúgy témákkal, több helyszínnel, csak az előadások helyszíne a zoom lett, a felolvasószínház helyszíne pedig egy konyha és a szereplők számát is kettőre redukálták.
 
 
Az Okuláré Projekt, a járvány után, a Horváth Benji által képviselt Fiatal Drámaírók Házával együttműködve újult erővel folytatódott. Célkitűzése továbbra is a drámaírók támogatása felolvasóestek keretében. Budapesten állandó helyszínt találtak a Trafóban, illetve 2021 tavaszától sorra csatlakoztak a városok, de folyamatosan újabb és újabb játszóhelyek jelentkezését várják, hiszen az Okuláré fénykorában huszonöt város vett részt a programban.
 
A DESzínház már első adandó alkalommal újracsatlakozott és 2021 júniusától rendszeresen újra megtekinthették a nézők az Okuláré eseményeket. Júniusban az Újrakezdés, júliusban a Falak, augusztusban a Földrengés volt a téma. A nézők az eseményeken, helyi írók- általában Sőreghy Ágnes és Somogyi Tibor- versenyen kívüli, nulladik darabjaival is találkozhattak. Szeptembertől annyiban változott az Okuláré rendszere, hogy a kiírt témákra bárki küldhetett a megadott feltételeknek megfelelő egyfelvonásost.
 
 
Addig általában felkéréses rendszerrel működött a Projekt. A beérkezett szövegeket némi előválogatás után leszűkítik hat darabra, ezeket tovább küldik a játszóhelyekre, majd egy online műhelybeszélgetés során egy felkért dramaturg vagy más színházi szakember társaságában megbeszélik a szövegeket. A műhely után a szerzőknek még van pár napjuk, hogy módosítsák a kapott észrevételeknek megfelelően a szövegeiket. Ez persze, nem kötelező. Ezután ismét körbejárnak a szövegek és a helyszínek sorrendjét kialakítva kiderül, melyik lesz az a három szöveg a hatból, amelyet előadnak az Okuláré esten.
 
Szeptember óta téma volt a Hajnal, az Újrahasznosítás és a Műtő, a legutóbbi téma az Érkező volt, amelyre született műveket Debrecenben május 13-án 19 órától mutattak be. A júniusi alkalmon a témák nyerteseinek más darabjait fogjuk megtekinteni, majd a tavalyitól eltérően az Okuláré kis nyári szünetre vonul. Amikor az Okuláré szünetel, akkor sem fognak az érdeklődők felolvasószínház nélkül maradni, erről nyáron is a DESzgráfia fog gondoskodni.
 
(eSTé), www. deszinhaz.hu

Lapszemle

Kezdődnek a diplomaosztók!

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek