Egyetemi Élet
2021-06-22

Az álmok tehetségkutatója

UDream - A Te álmod!

Korábban a Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzata (BTK HÖK) a tavaszi BTK’ Land keretein belül szervezte meg évi rendszerességgel a nagy népszerűségnek örvendő tehetségkutató versenyét, idén azonban a szervezőknek alternatív megoldásokat kellett kitalálniuk. Alkalmazkodva a koronavírus-járvány okozta körülményekhez, a BTK, a Természettudományi és Technológiai Kar (TTK), valamint a Zeneművészeti Kar (ZK) összefogásának eredményeként a megmérettetés teljes egészében az online térben zajlott, és ezzel egybehangzóan új címet és koncepciót is kapott. Az idén első ízben megrendezett UDream - A Te álmod! tehát bizonyos értelemben folytatta az eddigi évek gyakorlatát, ugyanakkor el is tért a hagyományoktól, hiszen az online térből következő lehetőségeknek köszönhetően a visszajelzések alapján a szervezők nyitottságra és interaktivitásra való törekvése a korábbiaktól is nagyobb érdeklődést váltott ki!

A hallgatók egy videóval jelentkezhettek a programra, amely felkerült a UDream - A Te álmod! YouTube-csatornájára. Nem volt egyszerű dolga a zsűrinek, hiszen a többek között slam poetry-vel, zongoraelőadással, beatbox show-val és énekprodukciókkal színesített mezőny értékelési szempontjait illetően kifejezetten nehéz volt megállapodniuk, annál is inkább, mert az egyéni versenyzők mellett együttesek is indulhattak a győzelemért. A zsűrielnök Duffek Mihály zongoraművész volt, a ZK oktatója, mellette Csáki Szabolcs színész, rendező, az oDEon Egyetemi Színház művészeti vezetője vett részt a döntéshozatalban Ölveti Lászlónak, az Egyetemi Élet főszerkesztőjének és Macskin Lászlónak, a DEHÖK rendezvényekért felelős elnöki megbízottjának, a Campus Rádió műsorvezetőjének a társaságában. Ők választották ki az öt legjobbat, akik tovább versenyezhettek a győzelemért. A döntősöknek a döntőre, amelyet élőben közvetítettek, és a ZK HÖK elnöke, Varga Krisztián vezetett, új műsorszámmal kellett előrukkolniuk.

A színvonalas produkciók sokasága, illetve a videók kimagasló nézettségszámai arról tanúskodtak, hogy a pandémia idején is megvolt a vágy a tehetséges hallgatókban arra, hogy kiálljanak a nagyközönség elé, és a nézők igencsak kíváncsiak voltak, hogy ki mivel készült a próbatételre. Annál is inkább, mert a publikum díjazásról is dönthetett! A döntősök elsőkörös produkcióját is beleértve, a jelentkezés lejárta után tizenegy nevezőt jelölt ki a zsűri, akik elindulhattak a közönségszavazáson. A voksolás menete egyszerű, de annál hatékonyabb volt – a rendezvény YouTube-csatornáján a döntőig legtöbb lájkot kapó előadás nyerte a címet.

Az izgalmas és színvonalas fináléból végül az egyetem egyesült arab emírségekbeli hallgatója, Rosh Koneri énekprodukciója nyerte meg a döntőt. A dobogó második és harmadik helyére a szintén éneklő Kiss Péter és a beatboxszal induló Nyilas Gyöngyvér léphetett föl. Ők sorrendben 100, 80 és 60 ezer forint nyereménnyel gazdagodtak. A negyedik és az ötödik helyen Kerekes Adrienn énekes, illetve a FankNDave együttes végzett, jutalmuk 20 ezer forint UD Shop utalvány volt. Ugyancsak ennyi értékű utalvánnyal ismerte el a zsűri Egyed Emese munkáját is, aki az énekes produkciójára érkezett több mint 300 pozitív visszajelzéssel a közönségdíjat nyerhette el. A közönségdíjjal járt egy fellépési lehetőség is az oDEonban, amelyet végül a színház képviseletében zsűriző Csáki Szabolcs, tekintettel a kimagasló teljesítményekre, végül minden döntősnek felajánlott.

Ahogyan azt Papp Dániel a BTK HÖK elnöke elárulta, bár kezdetben tartottak attól, hogy a rendezvény eléri-e a korábbi tehetségkutatók célját, a közönség végül nagyon jól fogadta a programot és sok jelentkező volt. Abszolút sikernek tekinthető tehát az első ízben megrendezett UDream – A Te álmod! A szervezők reménykednek benne, hogy jövőre már a Kossuth Kollégiumok közötti téren tudják lebonyolítani az eseményt, de a tanulságok miatt az idei megmérettetés sok tekintetben az előképe lesz a következőknek. Mindenki számára emlékezetes volt tehát az idei tehetségkutató, amely jövőre újra megmutatkozási lehetőségeket fog biztosítani az egyetem polgárjainak!

A zsűri nyerteseiről

1. Rosh Koneri negyedéves orvostanhallgató, akit egyedülállóan szép hangszíne, finom énektechnikája emelt ki a mezőnyből. Nem tanult zenélni, jobbára a zuhanyzóban gyakorolt csak, és eddig kevés lehetősége volt arra, hogy megmutassa a tehetségét. Ezek közül a legemlékezetesebb a számára az X-faktorban való fellépése, de mivel rutinosnak nem mondaná magát, minden lehetőség új kihívást jelent a számára.  

2. Kiss Péter a ZK ütőhangszeres hallgatója, aki a második videójában megmutatta, hogy a főhangszere mellett mennyi minden máshoz is ért, például kiválóan énekel és gitározik. A zsűri értékelte, hogy míg az első fordulóban egy komolyabb, melankolikusabb hangvételű produkcióval hívta fel magára a figyelmet, a döntőre egy pozitív szemléletű, abszolút életigenlő dallal készült, amelyet bravúros képi megoldásokkal színesített. A nézők öt Kiss Pétert láthatnak a felvételen, akik ráadásul a zenélés közben kommunikálnak is egymással, így tehát a versenyző színészi kvalitásairól is megbizonyosodhattunk.

3. Nyilas Gyöngyvér szintén a ZK másodéves, ütőhangszeres hallgatója, Debrecenből Pápára tartott éppen haza, amikor a döntőre bejelentkezett a vonatról. A zsűri az értékelésben kiemelte komoly beatboxos technikáját és gyönyörű énekhangját. Gyöngyvér soha nem foglalkozott komolyabban a könnyűzenével, és maga sem emlékszik arra, hogy a beatbox hogyan jött az életébe, éppen ezért volt nagy eredmény a számára a helyezés.

4. Kerekes Adrienn programtervező informatikusnak tanul a Debreceni Egyetemen, de már jó ideje folytat tanulmányokat a ZK könnyűzenei központjában is. Itt találkozott párjával, Tóth Gergő gitárossal, akivel együtt vett részt a versenyen. A produkcióik sokszínű stílusa, az innováció, amellyel egyedi módon, kicsit a postmodern jukebox kezdeményezést idéző jelleggel dolgoznak fel slágereket, egybehangzó elismeréseket váltott ki a zsűritagokból.

5. Vajda Ferenc énekes-gitáros és Gyérmán Dávid szólógitáros alkotják a FrankNDave formációt, amely egyedi feldolgozásaival vívta ki a zsűri bizalmát. Bár az értékelések szerint a dalválasztás a második fordulóban nem volt a legjobb (Bob Marley Redemption song című dalát próbálták átértelmezni), de technikailag nagyon meggyőző produkciót mutattak be. Dávid anglisztika szakos hallgató, Feri már nem tanul az egyetemen, közös fellépésük még nem volt, de talán a járványügyi helyzet alakulása a közeljövőben majd ezen is változtat!

B. S.

Csak egy Loki van: íme az egységes DVSC brand

Bővült a Magyar Értéktár, a Hungarikumok Gyűjteménye

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek