Egyetem Tér
2024-02-21

Érzékenyítés és szemléletformálás a debreceni tesisek körében

A magyar parasport napjához csatlakozva a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete (DESKI) idén is szervezett érzékenyítő programot. Sor- és váltóverseny, ülőröplabda, csörgőlabda és petanque bemutató szerepelt a kínálatban, a debreceni tesisek beleláthattak, milyen lehet azoknak, akik valamilyen fogyatékossággal élnek és úgy sportolnak.

2018 óta minden évben február 22-én rendezi meg a magyar parasport napját a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ). Az országos akcióhoz másodjára csatlakozott a DESKI. Kedd délután a Sporttudományi Oktatóközpontban csaknem 150 testnevelő és gyógytestnevelő tanárszakos hallgató vett részt a különböző érzékenyítő programokon.

Lenténé Puskás Andrea, a DESKI igazgatóhelyettese köszöntőjében elmondta: egy különleges program vár a hallgatókra, akik szakmájukból adódóan találkozni fognak fogyatékossággal élő emberekkel, diákokkal, így jó, ha ily módon is belelátnak a helyzetükbe.

A közös bemelegítés után a leendő pedagógusok kipróbálhatták az ülőröplabdát és a csörgőlabdát, a petanque fortélyait is elsajátíthatták, valamint számos egyéb ügyességi mozgásformát gyakorolhattak bekötött szemmel.

Laoues-Czimbalmos Nóra, a Debreceni Egyetem oktatója, a FODISZ hajdú-bihari elnöke felidézte, hogy még korábban megkérték a hallgatóikat, hogy adott szempontok alapján találjanak ki különböző feladatokat, melyekből többet be is építettek a programba.

- A rendezvénynek a tanárjelöltek számára szemléletformáló hatása van, emellett pedig szakmai tudásukat is bővíthetik, hiszen roppant fontos, hogy leendő pedagógusként a testnevelés órák vagy a rekreációs tevékenységek megtartásán túl meglegyen a kellő érzékenységük, szaktudásuk a fogyatékossággal élő diákok oktatásához, neveléséhez. Ebben egyébként nagy segítségükre van az is, hogy immár a tananyagba is be van építve egy olyan rész, mely külön azzal foglalkozik, miként kell a fogyatékkal élőkkel foglalkozni – részletezte Laoues-Czimbalmos Nóra.

Sajtóközpont - KSzD

A jogászok ismét nyakukba vették a várost

Geotermikus energia hasznosítása az Északnyugati Gazdasági Övezetben

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek