Egyetem Tér
2020-12-16

A kelet-európai élmezőnyben a DE

A legjobb 40 felsőoktatási intézmény között kapott helyett a Debreceni Egyetem a QS World University Rankings Eastern Europe and Central Asia Region rangsorában. A RUR tematikus rangsorain előrelépett, a Green Metric listáján pedig továbbra is a legjobb 250-ben van az intézmény.

A 39. helyet érte el a Debreceni Egyetem a QS World University Rankings legújabb, Kelet-Európa és Közép-Ázsia felsőoktatási intézményeit értékelő regionális rangsorában. A neves brit ranglistakészítő ezúttal 400 intézményt vizsgált, a Debreceni Egyetem valamennyi indikátor tekintetében javított korábbi teljesítményén.

A sorrend kialakításakor 10 tényezőt vizsgáltak a lista készítői. Az akadémiai elismertség 30%, a munkaadói elismertség 20%, a oktató/hallgató arány 10%, az egy oktatóra, kutatóra eső publikációk száma és a nemzetközi kutatói hálózat is 10-10%, a webes hatás a Webometrics rangsor alapján a PhD-fokozattal rendelkezők száma, és a publikációk idézettsége  5-5-5%, a külföldi oktatók és a külföldi hallgatók aránya pedig 2,5-2,5% arányban számított be az összeredménybe.

A napokban jelent meg a UI GreenMetric World University Rankings. A Debreceni Egyetem a 236. helyet szerezte meg az egyetemek fenntarthatóságát vizsgáló nemzetközi ranglistán, melyet az Universitas Indonesia készített.

A múlt héten ismertette új tematikus rangsorait a Round University Ranking (RUR). A moszkvai székhelyű független szervezet bölcsészettudományi rangsorában a tavalyi 437. helyről a 434. helyre ugrott, míg a társadalomtudományok területén a tavalyi 559. helyről az 531. helyre lépett előre a Debreceni Egyetem a 700-700 felsőoktatási intézményt rangsoroló listán.

Idén is tartja a helyét a Debreceni Egyetem a Times Higher Education globális listáján. Az intézmény World University Rankings 2021 rangsor 801–1000. helyén található, jelentős előrelépést tett az oktatás kategóriában, ahol tavaly a 936. volt, idén pedig 330. helyre került, illetve néhány helyet tudott javítani az ipari bevételek és a nemzetköziség terén.

 

Forrás: hirek.unideb.hu

Komplex Egészségipari Multidiszciplináris Kompetencia Központ jön létre a Debreceni Egyetemen

A cél a fenntartható agrárium

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek