Debrecen
2024-02-21

Geotermikus energia hasznosítása az Északnyugati Gazdasági Övezetben

Egy 2023. áprilisában készült tanulmány szerint – amelyet a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. és a DIF Kft. készíttetett – van rá mód, hogy a geotermikus energiát helyben, a debreceni Északnyugati Gazdasági Övezetben hasznosítsák. Erről tartott sajtótájékoztatót Papp László polgármester és Kun Ferenc, a DIF Kft. ügyvezetője 2024. február 21-én.

Papp László polgármester hangsúlyozta: Debrecen egyértelműen elkötelezett a fenntartható, zöld, környezettudatos iparfejlesztés mellett. Mint mondta, óriási előrelépés, hogy bele tudunk vágni egy olyan vállalkozásba, amely jelentős mértékben képes az iparterületeink szén-dioxid kibocsátását csökkenteni.

Az energiaszuverenitás növelése érdekében a geotermikus energia hasznosítását a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága koordinálja, így 2023 tavaszán elindította az Országos Geotermikus Kutatás Programját, amelynek célja a nemzetközi viszonylatban is számottevő, hazai geotermikus potenciál minél szélesebb körű kiaknázása. A program az adott térségben élők fenntartható és olcsó energiához való hozzáférését támogatja.

A DIF Kft. 2024. január 5-én engedélyt kapott a geotermikus energia kutatására az Északnyugati Gazdasági Övezetben, mintegy 49,1 km² területen.

A 2023-ban elkészült tanulmány két földtani réteget vizsgált: a felső-pannon (mélység: ~800-1100 m), illetve a miocén (mélység: ~1450-1800 m) rétegeket. Előbbi 68–75 °C hőmérsékletű termálvizet tudna biztosítani 15–25 l/s hozam mellett, még az utóbbi rétegben egy melegebb, mély tározó jelenléte várható 20–40 l/s hozammal, 90–111 °C hőmérsékleten. A tanulmány szerint mindkét tároló kőzet használható fűtés-hűtéshez. Elektromos áram termelésére egy magasabb hőfok esetén lenne gazdaságos a kitermelés, amelyről részletes információ csak a geofizikai méréseket követően kapható.

Tekintettel arra, hogy a gazdasági övezet a várostól viszonylag nagy távolságra található, így a hőveszteséget elkerülve szakmai és gazdaságossági szempontokat figyelembe véve a kinyerhető hőenergiát leghatékonyabb módon helyben javasolt felhasználni. A kitermelt geotermikus termálvíz teljes mennyiségét ugyanabba a tározóba kell visszasajtolni a rendszer fenntartható működése, valamint a felszíni szennyezés elkerülése érdekében. A visszasajtolás és az alkalmazandó, hőcserélős technológia biztosítja, hogy nem történik vízkivétel a tározó rétegből, így környezetkárosítás nélkül megvalósítható a projekt.

Abban az esetben, ha realizálódik, hogy elektromos áram termelésre is alkalmas a kinyerhető hőmennyiség, úgy az természetesen szállítható és bárhol felhasználható városszerte. Ennek megfelelően a DIF Kft. tárgyalásokat kezdeményezett az Északnyugati Gazdasági Övezetbe betelepülő cégekkel, mint lehetséges végfelhasználókkal. Ezen tárgyalások jelenleg is folyamatban vannak.

A geotermikus energia felhasználásának előnyei:
 

Minimalizálja a CO2-kibocsátást: A geotermikus energia használata bevált módszert kínál a szén-dioxid-kibocsátásának jelentős csökkentésére, összhangban a globális fenntarthatósági célokkal.

Hosszú távú megoldás: A geotermikus energia megbízható és egyenletes áramellátást biztosít, amelyet nem befolyásolnak olyan külső tényezők, mint az időjárás, üzemanyag és az energia (villamos energia, földgáz) árának ingadozása. Ennek a megújuló erőforrásnak a hasznosításával a vállalatok évekig stabil energiaforrásokra támaszkodhatnak, amely biztosítja a zavartalan működést és kiszámíthatóságot.

Helyben termelt energia: A geotermikus energia alkalmazása lehetővé teszi, hogy a cégek közvetlenül Debrecenben előállított energiát használjanak. Ennek a helyben termelt energiának a hasznosításával hozzájárulnak a regionális gazdaság, valamint a helyi a közösség fejlődéséhez.
Energiafüggetlenség: A geotermikus energia csökkenti a vállalatok energiaellátáshoz kapcsolódó kitettségét. A külső beszállítóktól való függés csökkentésével mérséklődnek a geopolitikai bizonytalanságokkal és az esetleges hálózati zavarokkal kapcsolatos kockázatok.
Fokozott ellátásbiztonság: A geotermikus energia biztonságot nyújt. Energiaportfóliótok diverzifikálásával és a geotermikus energia beépítésével a vállalatok megvédhetik magukat az esetleges energiakiesésektől vagy más előre nem látható körülményektől.

Az innováció előmozdítása: A geotermikus energia felhasználásával vállalatok a technológiai fejlesztések élére tudják magukat helyezni, mutatva ezzel elkötelezettségét a zöld innováció előmozdítása mellett.

A kutatással járó környezeti- és természetvédelmi eredeti alapállapot helyreállítására vonatkozóan a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága a kutatási tevékenység megkezdését biztosíték rendelkezésre bocsátásához köti.  A DIF Kft. részére megállapított biztosíték összege 340.000.000 forint, melyet a cég a pénzügyi stabilitást szem előtt tartva bankgarancia formájában kívánja rendelkezésre bocsátani.

A városvezető emlékeztetett: a közelmúltban jelentették be, hogy zöld folyosókat hoznak létre az ipari parkok környékén. – Nem csak szavakban vagyunk elkötelezettek amellett, hogy olyan gazdaságfejlesztést valósítsunk meg Debrecenben, amely megfelel a fenntarthatóság és a környezetvédelem minden kritériumának, hanem tettekben is. Fontos célkitűzésünk, hogy a város által előállított szén-dioxid mennyiségét, amely a mindennapi élettel is jelentős mértékben összefügg, csökkenteni tudjuk – húzta alá.

Kun Ferenc, a DIF Kft. ügyvezetője elmondta, hogy tárgyalásokat kezdeményeztek – amelyek jelenleg is zajlanak – az Északnyugati Gazdasági Övezetbe betelepülő cégekkel, mint lehetséges végfelhasználókkal.

Érzékenyítés és szemléletformálás a debreceni tesisek körében

Megerősített partnerségek a TTK-n

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek