Egyetem Tér
2023-10-02

Kutatók Éjszakája 2023

Több ezer látogatót vonzott az a kétszáz program, amelyet a Debreceni Egyetem kínált szeptember 29-én, a Kutatók Éjszakáján. A rendezvény leglátványosabb eleme péntek délután egy élethűen szimulált életmentő beavatkozás volt a Főépület előtti téren, ahová szirénázó mentőautók érkeztek és ahol még a légimentő is landolt.

A Kutatók Éjszakáján bemutatkozott az egyetem valamennyi kara, a programok a Debreceni Egyetem (DE) különböző campusain, a cívisváros mellett Nyíregyházán, Hajdúböszörményben és Szolnokon is várták a tudomány iránt érdeklődőket.

- A Debreceni Egyetem a szűkebb és tágabb régió meghatározó felsőoktatási intézményeként mindent megtesz azért, hogy a hallgatók oktatása mellett felkeltse az érdeklődést a kutatások és azok legfrissebb eredményei iránt – mondta a rendezvény megnyitóján Csernoch László.

A DE tudományos rektorhelyettese kiemelte: a Kutatók Éjszakája programjai nem tantermi előadások, hanem látványos bemutatók, hogy kicsik és nagyok egyaránt megértsék, az oktatás és a tudomány kéz a kézben járnak.

- Ennek köszönhetően a legkisebbek játékosan tudnak tanulni és még a legidősebbek is érdekes tudományos újdonságokat ismerhetnek meg – tette hozzá Csernoch László.

A szimulált balesetben a DE Klinikai Központ (KK) Sürgősségi Klinika és az Országos Mentőszolgálat munkatársai mutatták be az érdeklődőknek, hogy vészhelyzetben, amikor minden perc számít, milyen összehangolt munka szükséges ahhoz, hogy életet mentsenek.

- Sajnos, ilyen szituáció bármikor bekövetkezhet a mindennapokban, a bemutató pedig azt szemlélteti, hogy a sürgősségi ellátás terén milyen előre begyakorolt tevékenységet kell folytatni annak érdekében, hogy a betegek állapotstabilizálása minél hatékonyabb módon valósulhasson meg – hangsúlyozta Szabó Zoltán, a DE KK elnöke.

A Sürgősségi Klinika igazgatója kiemelte: a bemutató egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy érdemes elsajátítani az alapismereteket, hogy bárki segíteni tudjon a bajbajutott embereknek.

A Főépület előtt hatalmas érdeklődés mellett zajlott a mentés, amelynek mozzanatait Ménes Dávid, az Országos Mentőszolgálat Debreceni Mentőállomásának vezetője ismertette a közönséggel.

A közönséget természetesen további programok várták, amelyek egy részére előre kellett regisztrálni, és amelyek között a leglátványosabbakra – mint például a kémiai kísérletekre – már a meghirdetés napján betelt minden hely.

De azok sem maradtak ki az érdekességekből, akik csak találomra válogattak a kínálatból, hiszen összesen több mint száz önkéntes segített az eligazodásban a különböző helyszíneken.

A Kassai úti campuson meg lehetett csodálni Komondort, a szuperszámítógépet, a Gazdaságtudományi Karon a részvétel plusz felvételi pontokat is jelentett, az Agóra Tudományos Élményközpont a csillagászat rejtelmeibe nyújtott betekintést, az Élettudományi Központban hangyafarm, a Kémiai Épületben folyóvizes laboratórium, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon különböző gombafajták, az Informatikai Karon mérnöki játszótér, a Bölcsészettudományi Karon pedig olasz borkóstoló, francia parfümök és még kínai viseletbemutató is várta az érdeklődőket.

Aki idén lemaradt valamelyik programról, ne legyen csalódott, hiszen – ahogyan a szervező DE Tudományos Igazgatóság munkatársai elárulták – már elkezdődött az ötletek gyűjtése a következő évre.

Hiszen jövőre is lesz Kutatók Éjszakája, és 2024. szeptember utolsó péntekén ismét várja a tudomány iránt érdeklődőket a Debreceni Egyetem.

Sajtóközpont – BZs

Pattog a labda az Oláh Gábor utcán

Máthé Gábor negyedik lett a vb-n

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek