Egyetem Tér
2021-11-18

Amerikai vendégek az egyetemen

A Debreceni Egyetem képzési rendszerét, vállalati kapcsolatait, kutatási eredményeit és a legfontosabb együttműködési irányokat ismerhette meg szerdán az intézménybe látogató amerikai delegáció. A tengerentúli vendégek a nemzeti diákgyakornoki program iránt érdeklődő hallgatókkal is találkoztak.

A Marc Dillard, az USA budapesti Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője vezette küldöttséget Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora fogadta. Az egyetemi vezető bemutatta az intézmény nemzetközi partnerhálózatát, a külföldi hallgatóknak kínált képzéseket és ismertette az MIT Catalyst programot, a General Electrics és a DE közötti együttműködést.

- Az intézmény kiemelt fókuszterülete az egészségipar, de a járműipari és az agrártudományi képzési területek is nagy hangsúlyt kapnak. Az amerikai féllel többek között az agrárium számára nagy előrelépést jelentő műholdas távérzékelés kapcsán szeretnénk komolyabb együttműködést kialakítani, amelyhez jó alapot jelenthet az MIT-vel korábban kötött hosszútávú megállapodás – mondta el a Debreceni Egyetem rektora. 

A US Embassy Budapest vezetője a rektori egyeztetést követően találkozott a DE Bölcsészettudományi Kar (BTK) Angol-Amerikai Intézetének vezetőivel és diákjaival. 

Az egyetem és az amerikai nagykövetség a jövőben közösen segíti a hallgatókat, ugyanis a napokban került aláírás a nagykövetség és az egyetem Bölcsészettudományi Kara között létrejött együttműködési megállapodásra. Ez alapján a jövőben a DE hallgatói akár az USA budapesti nagykövetségén is végezhetik szakmai gyakorlatukat, ahol képzési tapasztalatokat szerezhetnek a külügyi és a nemzetközi kapcsolatok területén.

Az anglisztika és amerikanisztika szakos diákokkal tartott találkozón a vendégeket Csató Péter, a DE BTK Észak-amerikai Tanszékének vezetője üdvözölte, majd a diplomata mesélt eddigi magyarországi és korábbi állomáshelyein szerzett tapasztalatairól, illetve válaszolt a diákok kérdéseire az amerikai kultúra, társadalom és jelenlegi kihívások kapcsán.

- Örömünkre szolgál, hogy a nagykövetség és az intézet között rendszeres és sokrétű kapcsolat áll fenn, akár a Fulbright programon, vagy olyan közösen szervezett eseményeken keresztül, mint az immár hatodik alkalommal megrendezett országos angol nyelvű vitaverseny, amelyet idén az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatok létesítésének 100. évfordulójára emlékezve szerveztünk meg. Reméljük a mostani látogatás és a szakmai gyakorlati lehetőség további együttműködési lehetőségeket nyit meg – tájékoztatott Venkovits Balázs, a DE BTK Angol-Amerikai Intézetének megbízott vezetője.

A DE Angol-Amerikai Intézete az ország második legrégebbi anglisztikai-amerikanisztikai központja. Jogelődjét, az Angol Tanszéket 1938-ban alapították. Az intézet keretei között 1991 óta működik az Észak-amerikai Tanszék, ahol 2009-ben hazánkban elsőként akkreditálták az amerikanisztika mesterképzést, hasonlóan az 1993-ban akkreditált doktori képzéshez.  

Sajtóiroda – BZ-BZs

Jászapáti Petra elődöntős női 1500 méteren

Szombattól ismét kötelező a maszkviselés zárt térben, és kötelező a harmadik oltás az egészségügyben

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek