Egyetem Tér
2023-09-27

Hello Szakma!

A Debreceni Egyetem Tanítsunk Magyarországért programjában részt vevő mentorhallgatók és a mentorált diákok is ellátogatnak a Hello szakma! – Út a jövőbe című pályaorientációs kiállításra, amelyet október 5-6-án harmadik alkalommal rendez meg a Debreceni Szakképzési Centrum.

A Nagyerdei Stadionban csaknem 80 kiállító, köztük oktatási intézmények képzési kínálatát és a városban működő vállalatok munkalehetőségeit ismerhetik meg a pályaválasztás előtt álló fiatalok.

- A cívisvárosban a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) és a Debreceni Egyetem (DE) közreműködésével a helyi oktatásra alapozva, az itt képzett munkaerőre épül a város munkaerőpiacának jövője, hiszen a piaci versenyt az iskolapadban tudjuk megnyerni – fogalmazott a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón Papp László.

Debrecen polgármestere a program kapcsán kiemelte: a város az oktatás szereplőivel együttműködve minden információt át tud adni a továbbtanulás, pályaválasztás vagy elhelyezkedés előtt álló fiataloknak, hogy jövőjük szempontjából a leghelyesebb döntést tudják meghozni.

A DSZC a Hello Szakma! kiállításon hirdeti meg a következő, 2024/25-ös tanév képzési kínálatát.

- 19 ágazat 21 szakmáját ajánljuk a fiataloknak, akik közül több mint kétezren nyerhetnek felvételt a következő tanévben tagintézményeinkbe – tájékoztatott Tirpák Zsolt.

A DSZC kancellárja hangsúlyozta: a város és a régió fejlődése szempontjából kiemelt jelentőségű Debrecen és az itt működő oktatási intézmények összefogása, amelyben fontos partner a Debreceni Egyetem égisze alatt működő Tanítsunk Magyarországért (TMO) program is.

A Debreceni Egyetem a 2018/19-es tanévben csatlakozott az országos programhoz – amelyet a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Tehetség Központ irányít és finanszíroz ­–, és eddig csaknem ezer hallgató végezte el a felkészítő kurzust és szerzett jogosultságot arra, hogy Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye kistelepülésein élő általános iskolás diákokat mentoráljon, segítve őket tanulmányaikban, a mindennapi életben.

- Legfőbb célunk, hogy mentorhallgatóink segítségével megismertessük a kistérségben élő általános iskolásokkal a lehetőségeket és felkészítsék őket a pályaválasztásra, erre pedig nem is lehet jobb alkalom, mint a Hello Szakma kétnapos kiállítása – ismertette a TMO célkitűzéseit Forisek Péter.

A DE Tanárképzési Központjának főigazgatója kiemelte: az előző évhez hasonlóan idén is csaknem 100 mentorhallgató kíséretében több mint 400 általános iskolás érkezhet a rendezvényre, ahol játékos élményszerzés közben nyílik lehetőség arra, hogy megismerjék továbbtanulási, elhelyezkedési lehetőségeiket a városban és a régióban.

Sajtóközpont - BZs

Magyar Kupa: esélyesként vághatunk neki az első meccsnek

Közösségi együttműködéssel fejlődik Debrecen

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek