Egyetem Tér
2020-11-27

Sikertörténet a kutatásban

Nemzetközi kutatói hálózatokhoz csatlakozott a sport- és egészséggazdaság területén végzett, több mint három éven át tartó kutatóprogramnak köszönhetően a Debreceni Egyetem. Az intézmény a pécsi és a győri egyetemmel együtt vett részt az uniós projektben.

„Sport-, Rekreációs és Egészséggazdasági Kooperációs Kutatóhálózat létrehozása” címmel a sport- és egészséggazdaság területéhez kapcsolódó ökonómiai alapkutatások megvalósításában működött együtt az elmúlt több mint három évben a Debreceni Egyetem a Pécsi Tudományegyetemmel és a Széchenyi István Egyetemmel. A projekt eredményeiről pénteken online konferencián és sajtótájékoztatón számoltak be a szakemberek.

A száz százalékos támogatottságú uniós program célja az volt, hogy a sport- és egészséggazdaság területén elvégzett hazai vizsgálatokat kutatói hálózatban kapcsolják össze, a kutatási feladatokba fiatal szakembereket vonjanak be, az eredményeket pedig nemzetközi szinten is megismertessék. Ezzel együtt a projektnek köszönhetően nemzetközi programokban vehet részt, külföldi kutatási hálózatokhoz is csatlakozhat a Debreceni Egyetem.

A DE résztvevő kutatócsoportjai három területet vizsgáltak: az egyik fókuszpont a mozgás, sportolás sportgazdasági szempontú kutatása, a második vizsgált terület a rekreáció volt, a harmadikban pedig fogyasztói szempontból tanulmányozták a tudatos táplálkozás és az étrendkiegészítők szerepét.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a kutatási projektről tartott sajtótájékoztatón kiemelte, a széleskörű együttműködés révén, a projekt keretében történt hazai együttműködés, valamint a nemzetközi kapcsolatfejlesztések hatással lesznek a jövőre. A sport- és egészséggazdaság területén a Debreceni Egyetem Magyarországot képviselve jelen lesz a nemzetközi kutatói hálózatokban. 

- Nagyon jelentős eredményeket értünk el. A programban elvégzett kutatási tevékenységek tudományos hátteret adnak a nyugati világ legdinamikusabban fejlődő ágazatai közé tartozó sport- és egészséggazdaságnak. E két területnek nagyon komoly, mérhető GDP hozzájárulása van, ami itthon is folyamatosan növekszik, de lényeges cél, hogy ez még magasabb szintre jusson. Ehhez szakmai és tudományos hátérre van szükség. A projekt során olyan tudásra tett szert a Debreceni Egyetem, ami miatt folytatni kell a munkát, a megszerzett ismeretek pedig ezt ki is fogják kényszeríteni – mutatott rá a kancellár.

Szakály Zoltán, a program szakmai vezetője elmondta, a Debreceni Egyetem részéről a Gazdaságtudományi, a Népegészségügyi Kar, a Klinikai Központ, valamint a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének munkatársai vettek részt a projektben. Az egyetemi munkacsoportok többek között az iskolai testnevelés, a szabadidősport, a vállalati egészségmegőrző tevékenységek, a tudatos táplálkozás, a sportszolgáltatást nyújtó szervezetek és a rekreáció főbb jellemzőinek feltárását végezték.

- A programban három eltérő adottságokkal rendelkező régió és egyetem vett részt, ám összeköti őket az azonos szakmai-kutatói háttér. A sport- és egészséggazdasági területekhez kapcsolódó ökonómiai kutatásokat valósítottunk meg, sikeresen összekapcsoltuk hálózatba a kutatási kapacitásokat. A program egyik legfontosabb feladataként fiatal kutatókat vontunk be a munkába. Nemzetközi szintre léptünk, az eredmények nemzetközi megismertetése megalapozta azt, hogy csatlakozzunk bizonyos kutatási hálózatokhoz és részt vegyünk nemzetközi programokban, külföldi és hazai intézményekkel kössünk együttműködéseket – mondta el a program szakmai vezetője.

Rappai Gábor, alprojektvezető közölte, a Pécsi Egyetem munkacsoportjai az egészségsport GDP-n belül elfoglalt szerepét, költségvetési kapcsolatainak egyenlegét próbálták feltárni, emellett azt is kutatták, hogy a lakosság mekkora része érintett az egészségsportban és megvizsgálták a sportvállalkozások költségvetési kapcsolatát is.

Szakály Zsolt, alprojektvezető tájékoztatása szerint a programban a győri Széchenyi István Egyetem olyan kutatási eredményekre törekedett, amik a piaci szereplők számára értékesek lehetnek, így szoros gazdasági kapcsolatokat tud építeni velük az intézmény. Mint mondta, humánerőforrás fejlesztésben, oktatási innovációban sikerült előre lépniük, erősítették a nemzetközi és hazai megjelenéseket az egészségsport és gazdaság területén.

A kutatási program negyven hónapon át tartott, és több mint 941 millió forintból valósította meg a három egyetem.

DE Sajtóiroda - BZ

Nem tudta megnehezíteni a listavezető dolgát a DEAC férfi futsal csapata

KönyvtárPontok Debrecenben - Hogyan kölcsönözzünk könyveket?

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek