Egyetem Tér
2023-09-15

Új eljárásokkal kezelik a zöldhályogot a debreceni Szemklinikán

Lézerkezelésekkel és új műtéti lehetőséggel bővül a zöldhályoggal küzdő betegek ellátása a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikáján.

Az új eljárások alkalmazásával gyorsabb a gyógyulás, kevesebb a szövődmény és jelentősen javul a betegek életminősége.

A zöldhályog (glaukóma) egy olyan látóidegsorvadással járó betegség, ami beszűkíti a látóteret, később pedig rontja a látást és végső esetben vaksághoz vezet. A betegség 70 év fölött minden tizedik embert érint, de már korábban is előfordulhat. Mivel leggyakoribb oka a szem nyomásának emelkedése, ezért a kezelés célja a szemnyomás csökkentése. A zöldhályog sikeres kezelésével a látás további romlása megelőzhető. 

A zöldhályog enyhébb eseteiben elegendő lehet szemcseppek alkalmazása. Amennyiben a cseppentés nehézséget vagy allergiát okoz, a szelektív lézer trabeculoplastica (SLT) jelenthet megoldást. A lézer 2020 ősze óta áll rendelkezésre a nyitott zugú zöldhályog kezelésére a debreceni Szemklinikán. Minden olyan betegnél, akinél ezek a terápiák nem kellően hatékonyak, a beteg szemnyomása továbbra is magas vagy a látása mellettük tovább romlik, zöldhályog-ellenes műtétre lehet szükség, melyek közös jellemzője, hogy a szemnyomást leginkább meghatározó csarnokvíz elvezetésére a szemen belül új utat nyitnak. 

Az elmúlt években a zöldhályog-ellenes műtétek jelentős fejlődésen mentek keresztül: ennek eredményeképpen születtek meg a szemészeti implantátumokkal járó beavatkozások. Ezek az újabb műtétek már nem a szem saját szöveteit használják az elfolyás kialakítására, így a beteg számára lényegesen kevesebb megterheléssel járnak. A műtéti idő rövidebb, a gyógyulás gyorsabb és a hagyományos műtétekhez képest kevesebb szövődmény várható. Az újabb, implantációs zöldhályog-ellenes műtétek már Debrecenben is elérhetőek a Klinikai Központ Szemklinikáján. 

-    A műtét során beültetett implantátum egy 8 és fél milliméter hosszú, hajszálvékony cső, ami egy rövid, helyi érzéstelenítésben végezhető beavatkozás során juttatható a kötőhártya alá. Az apró eszköz szabad szemmel nem is látható. A cső alakú implantátum folyamatosan biztosítja a csarnokvíz elvezetését, így a páciens szemnyomása további kezelés nélkül normál tartományban marad. Ez jelentősen javítja az életminőséget, hiszen ideális esetben nem szükséges a mindennapi többszöri szemcsepphasználat – mondta el Ujhelyi Bernadett egyetemi adjunktus, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinika Glaukóma szakrendelésének vezetője és az első debreceni implantációs műtétek operatőre. 

Az SLT lézerkezelés és a hagyományos műtétek társadalombiztosítás által finanszírozottak. Az implantátum hatékonyságát és biztonságosságát az elmúlt évtizedben számos nemzetközi tanulmány igazolta.

Bár az implantátum még nem érhető el közfinanszírozott ellátásban, térítéses formában már hozzáférhető. 

-    Az új műtéttípus valódi előrelépés a glaukóma debreceni ellátásában. A közeljövőben újabb fejlesztés várható a klinikán, hiszen beszerzésre kerül egy újabb lézerberendezés, ami a kíméletesebb csarnokvíztermelést gátló beavatkozásokhoz használható, reményt adva a súlyos állapotú betegeknek, akiknek a szemén már nem végezhető szemmegnyitó műtét – tette hozzá Fodor Mariann egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinika igazgatója.

Az intézmény a zöldhályogban szenvedő, a lézerkezelések és műtétek iránt érdeklődő pácienseknek előjegyzés alapján a Szemklinika Glaukóma szakrendelésén biztosít konzultációs lehetőséget.

Sajtóközpont - CzA 

Kizárólag műszaki mentések voltak csütörtökön

Hosszabbított Karszalagos Nappal vár szeptember 30-án a Vidámpark!

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek