Egyetem Tér
2022-11-16

A legjobb diákokat és középiskolákat támogatja a DE

Új ösztöndíjat hozott létre a Debreceni Egyetem azoknak a tehetséges diákoknak a támogatására, akik középiskolai tanulmányaik során kiemelkedő eredményeket értek el az országos tanulmányi versenyeken, és a DE valamelyik képzésén tanulnak tovább. Az intézmény emellett évente egyszer a legjobban teljesítő középiskolát is jutalmazza.

A felsőfokú tanulmányaik megkezdésében segíti a leendő elsőéves hallgatókat az új ösztöndíjjal a Debreceni Egyetem – jelentették be szerdán tartott sajtótájékoztatójukon az intézmény vezetői. A támogatást az első szemeszter első félévében kaphatják majd azok az elsőéves hallgatók, akik rangos középiskolai tanulmányi versenyeken kiváló eredményeket értek el.

A pályaorientáció és a beiskolázás szempontjából eredményes, valamint a Debreceni Egyetem által készített középiskolai rangsorban előkelő helyet elfoglaló oktatási intézmények is kapnak támogatást, így ösztönöznék továbbra is magas szintű oktatási tevékenységre a középiskolákat, amelyek így hozzájárulhatnak a Debreceni Egyetem felvételi eredményeinek javításához is.

- Az a cél, hogy minél többen válasszák a Debreceni Egyetemet a régióból és azon kívülről is, ennek érdekében szeretnénk hangsúlyosan jelen lenni a térség iskoláinak életében, igyekszünk vonzóvá tenni a diákok számára az egyetemet. Azokat a tehetséges fiatalokat díjazzuk, akiket a DE felé próbálunk irányítani. Az ösztönző támogatással a középiskolát motiváljuk, hogy évről-évre fejlődjenek – fogalmazott a sajtótájékoztatón Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.


Bartha Elek oktatási rektorhelyettes kiemelte: a beiskolázási aktivitás érdekében a Debreceni Egyetem folyamatosan bővíti ösztöndíjrendszerét, az új támogatási forma is szervesen illeszkedik az intézmény koncepciójába.

- Beiskolázási programunk lényege, hogy a középiskolában jól teljesítő diákok közül minél többen válasszák a Debreceni Egyetemet. A hallgatói díjazás a minőséget helyezi előtérbe, az ösztöndíjjal olyan középiskolásokat támogatunk, akik komoly eredményeket tudnak felmutatni. Az ösztöndíj révén kétszeresen ismerhetjük el a teljesítményeket, hiszen a felvételi során a tanulmányi versenyekért a 2024. évi felvételi eljárásban intézményi pontokat is lehet kapni. A DE egy hallgatóbarát egyetem, ezt erősíti az új ösztöndíj is – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Az OKTV, az OSZTV és az SZKTV versenyek döntőjében az első 30 helyezést elérőket, illetve az egyéb versenyeken az első húszba kerülőket támogatja az egyetem. A kiemelt országos megmérettetéseken eredményes hallgatók egyszeri alkalommal 100 ezer, az egyéb versenyeken jól teljesítők pedig 50 ezer forintot kapnak. A támogatásban érintett iskola tehetségfejlesztő, pályaorientációs, diákönkormányzati programjainak megvalósítására, az abban részt vevő pedagógusok munkájának elismerésére fordíthatja az egyetemi hozzájárulást. 
 

- Olyan ösztönző rendszert akartunk indítani, ami arra készteti a diákokat, hogy részt vegyenek valamilyen tehetséggondozó programban, valamint már a középiskolai tanulmányaik során sikeresek legyenek. Az ösztöndíjra azok lesznek jogosultak először 2023 őszén, akik az érettségi évében az általános vagy a pótfelvételi eljárásban felvételt nyernek a Debreceni Egyetem állami ösztöndíjas alap- vagy osztatlan képzésére és felsőoktatási tanulmányaikat a felvétel évében aktív hallgatói jogviszonyban kezdik. Az ösztöndíjra a diákoknak pályázniuk kell és egyetemi tanulmányaik során egyszer jogosultak rá. A Debreceni Egyetem beiskolázási bázisintézményeként az a középiskola részesülhet anyagi támogatásban, amelyik a felvettek és a nyelvvizsgával rendelkezők száma, valamint a felvettek átlagpontszáma alapján az egyetem által készített rangsorokban előrébb lépett a megelőző évben elfoglalt helyéhez képest és az első hatvan hely valamelyikén szerepel a rangsorban – tájékoztatott Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója. 

Az ösztöndíjat évente több mint ezer elsőéves hallgatónak ítélheti oda a Debreceni Egyetem. Az új támogatási rendszer már a következő tanévtől elérhető lesz.

Sajtóközpont - BZ

Papp László

Campus 2023 – Itt vannak az első nevek!

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek