Egyetem Tér
2024-02-05

Friss diplomás bölcsészek a BTK-n

Eskütételüket követően 83 hallgató vehette át oklevelét pénteken a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) téli diplomaosztó ünnepségén.

Nappali tagozaton alapképzés keretében 35, mesterképzésen 30, levelező tagozaton alapképzésben 10, mesterképzésben pedig 8 jelölt tett eleget a diplomaszerzés követelményeinek.

- Elérkezett végre az a pillanat, amikor diplomájukat átvéve csatlakozhatnak az intézményben végzett bölcsészek népes táborához. 110 éve, a jogelőd Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetemen az 1914-es első tanévben az akkori Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Karon – amely az egyetem történetében egyedüliként töretlenül, megszakítás nélkül működik mind a mai napig – mindössze 31 hallgató tanult 12 oktató – ahogy akkor mondták tanerő – irányításával. A kar diákjainak száma jelenleg már háromezer, akik oktatóikkal együtt élvezhetik azt a kiváltságos helyzetet, hogy az intézmény patinás Főépületébe léphetnek be nap mint nap – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Keményfi Róbert.

A DE BTK dékánja kiemelte: a friss diplomások még csak hosszú útjuk egyik – igaz jelentős – állomásánál tartanak, sikeresen befejezték tanulmányaikat és átvehetik diplomájukat, ami papíron is tanúsítja a befektetett munkát. 

- De amint elmúlik az öröm pillanata, máris jön a következő állomás: tanuljak tovább, maradjak az egyetemen, válasszam az oktatói, a tudományos pályát, vagy inkább munkába álljak? – tette fel a kérdést Keményfi Róbert.

- Döntsenek bárhogy, soha ne felejtsék, amit a Debreceni Egyetem diákjaként tanultak, hogy az itt megszerzett tudást magukkal viszik, hasznosítják és tovább is adhatják a következő generációnak – zárta beszédét a dékán.

Nappali tagozaton alapképzés keretében anglisztika, germanisztika-néderlandisztika, germanisztika-német, kommunikáció- és médiatudomány, közösségszervezés, magyar, nemzetközi tanulmányok, néprajz, pedagógia, pszichológia, szabad bölcsészet, szlavisztika-orosz, szociális munka, szociológia, történelem és újlatin nyelvek-francia, mesterképzés keretében anglisztika, finnugrisztika, kommunikáció és médiatudomány, pszichológia, szociálpolitika, szociológia, angoltanár, magyartanár, némettanár, történelemtanár szakon, levelező tagozaton alapképzésben kommunikáció- és médiatudomány és pszichológia, mesterképzésben pedig pszichológia, történelemtanár szakon összesen 83 hallgató tett sikeres záróvizsgát.

Az ünnepségen adták át a kar és a DE Hallgatói Önkormányzat (HÖK) elismeréseit is.

A Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programja (DETEP), illetve a Hatvani István Szakkollégium képzési programjában vállalt kötelezettségeiket hatan teljesítették, akik elvégzett külön tanulmányi teljesítményük elismeréseként DETEP-oklevelet és a Hatvani István Szakkollégium tanúsítványát vehették át.

DETEP-oklevélben részesült

Arany Dóra szociális munka BA szakos hallgató,

Tóth Diana Viktória magyar-etika osztatlan tanár MA szakos hallgató,

Várnagy Edina finnugrisztika MA szakos hallgató.

A Hatvani István Szakkollégium tanúsítványát

Arany Dóra szociális munka BA szakos hallgató,

Kobzos Hajna Csenge szociális munka BA szakos hallgató,

Egyed Emese Kitti pszichológia MA szakos hallgató vehette át.

A Bölcsészettudományi Kar Emlékérmét Bényei Tamás, az Angol-Amerikai Intézet professzora több évtizedes kiemelkedő oktatói, kutatói, doktori iskola vezetői munkájáért, egyedülálló tehetséggondozási és közéleti tevékenységéért, valamint kiváló kutatómunkája eredményeként nemrég megjelent nagyhatású nyolc kötetes szerkesztett és írt művéért vehette át.

A Bölcsészettudományi Kar Dékánjának Dicsérete kitüntetésben részesült Kovács István, a Történelmi Intézet tanársegédje kiemelkedő oktatói és tudományos tevékenységéért, a debreceni Acta Classica című folyóirat szerkesztéséért, nemzetközi rangsorokban való megjelentetéséért.

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata Elnökségének Elismerő Oklevele kitüntetést Pap Fruzsina Réka angol és közösség művelődés osztatlan tanári MA szakos hallgató, HÖK képviselő, míg a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata Elnökének és Alelnökének Elismerő Oklevele kitüntetést Egyed Emese Kitti pszichológia mesterszakos hallgató, a DEHÖK Egészségügyi Bizottságának tagja vehette át.

Az ünnepség hagyományosan a Szózat hangjaival zárult az egyetem Főépületének Díszudvarán.

Sajtóközpont – BZs

Balázsék

Lehet-e újra saját nevelésű kapusa a DVSC-nek a közel jövőben?

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek