Egyetem Tér
2023-07-03

Jövőt formáló szakemberek végeztek az IK-n

Gazdaságinformatikusok, mérnökinformatikusok, programtervező informatikusok és informatikatanárok vehették át oklevelüket a Debreceni Egyetem Informatikai Kar diplomaosztó ünnepségén. Nappali és levelező tagozaton összesen 224 hallgató kapott diplomát. A Főépület Díszudvarán rendezett eseményen díjazták a kar kiemelkedő munkát végző oktatóit és hallgatóit is.

Az Informatikai Kar diplomaosztó ünnepségén gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus, programtervező informatikus, informatikatanár-matematikatanár, informatikatanár-magyartanár, Business Informatics Engineer, Computer Scientist, Computer Science Engineer szakokon végzett hallgatók kaptak diplomát. Alapképzésben, mesterképzésben és osztatlan képzésben nappali tagozaton, valamint levelezős formában összesen 224-en tettek sikeresen záróvizsgát és kaphatták meg oklevelüket. Nappali alapképzésben 172-en, mesterképzésben pedig 32-en fejezték be tanulmányaikat a Debreceni Egyetem 2022/23-as tanévében.

Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja ünnepi beszédében kiemelte, hogy az informatika folyamatosan kihívások elé állítja a fiatal szakembereket, akiknek munkájára napjainkban van a legnagyobb szükség.

- Ez az oklevél számos lehetőséget nyit meg a munkaerőpiaci elhelyezkedésben és a továbbtanulásban. A megszerzett informatikai tudás a világban lejátszódó folyamatok miatt minden területen hasznosítható lesz, változatos és széleskörű társadalmi feladatok várnak a friss diplomás szakemberekre. A szakterületre irányuló kiemelkedő figyelem miatt jelentős elvárásoknak is meg kell felelniük, az informatika ugyanis folyamatos változásokat él át, a mesterséges intelligencia, a mélytanulás, a gépi tanulás, a neurális hálózatok terén történt előrelépések látványos innovációt eredményeznek a társadalom minden területén. A modern informatika nagy potenciállal rendelkezik a döntéshozatalban, az információs technológiákkal kapcsolatos fejlesztések, az adathasználat, adatkezelés, adatvédelem is központi témává vált. Mindez újabb technológiai fejlődésekhez vezethetnek, a tudatosság és a megfelelő irányítás nélkül ezek a technológiák káros hatásokkal is járhatnak, emiatt az informatikusoknak felelősségteljesen, etikusan kell részt venniük az informatikai újdonságokat, az intelligens rendszerek felhasználását érintő társadalmi párbeszédben – fogalmazott Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja.

A diplomaosztó ünnepségen átadták az Informatikai Kar és a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata által adományozott kitüntetéseket is. Az Informatikai Kar Érme elismerést ebben az évben Sztrik János egyetemi tanár kapta az Informatikai Tudományok Doktori Iskola fejlesztése érdekében végzett munkájáért, az Informatikai Kar Díja kitüntetést pedig Adamkó Attila Tamás, az Információ Technológia Tanszék egyetemi docens vehette át a kar kutatás-fejlesztési tevékenységében végzett magas színvonalú munkájáért, valamint Rácz Anett, az Alkalmazott Matematika és Valószínűségszámítás Tanszék adjunktusa kapta kiváló kutatási és kutatásszervezési tevékenységéért.  Az Informatikai Kar Kiváló Oktatója kitüntetést Csernoch Mária, a Számítógéptudományi Tanszék egyetemi docense kapta idén a módszertani képzés területén végzett kiemelkedő oktatási tevékenységéért.

Emellett átadták a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata Elnökségének Elismerő Oklevelét, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat Elnökének és Alelnökének Elismerő Okleveleit, az Informatikai Kar Kiváló Dolgozója díjat, az Informatikai Kar Hallgatói Emlékérmeket is, valamint azokat a hallgatókat is díjazták, akik részt vettek a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjában.

Sajtóközpont - BZ

Érzelmes végjátékok a tavaszi döntőn

Elképesztő koncert, hihetetlen énekhang - ilyen volt Tom Jones koncertje

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek