Egyetem Tér
2023-05-17

Moss kezet, mert fontos!

Ceruzával, filctollal, zsírkrétával vagy vízfestékkel készült rajzokon mutatták be gyerekek, mit jelent számukra a helyes kézmosás. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kórházhigiénés Osztályának gyermekrajzpályázatára több mint harminc alkotás érkezett. A verseny eredményhirdetésére kedden gyerekekkel telt meg a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Elnöki Hivatalának Tanácsterme.

- A művészetek számtalan formában segíthetik a betegeket a gyógyulásban, de emellett felhívhatják a figyelmet fontos kérdésekre is. A kézhigiéné az egészség, a betegellátás egy meghatározó tényezője. Szerettük volna, hogy a gyermekek kreatív módon, művészetük segítségével megmutassák, mit jelent számukra a helyes kézmosás gyakorlata. A pályázat révén értékes gyermeki alkotásokkal gazdagodott a Klinikai Központ, amelyek egyedi nézőpontból láttatják ezt a nem csupán az egészségügyben, hanem a hétköznapi életben is nagyon fontos folyamatot – mondta a Kézhigiéné Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke.

Gömöri Gabriella, a Klinikai Központ Kórházhigiénés Osztály főorvosa és a Járványügyi Koordinációs Központ vezetője szerint a kézhigiéné a világjárványt követően is globális probléma.

- Meg kell találni azokat a kommunikációs csatornákat, amelyeken keresztül megszólíthatjuk akár a legkisebb korosztályt és rajtuk keresztül a szülők a figyelmét is ráirányíthatjuk egy olyan egyszerű tevékenységre, mint a kézmosás. A rajzok részletességén látszik, hogy a felhívásunkkal nem csak a gyerekeket sikerült megszólítanunk, sikerült elérnünk, hogy a családok is beszéljenek a tiszta kéz fontosságról – tette hozzá Gömöri Gabriella.

A Kórházhigiénés Osztály vezetője kiemelte: a hagyományteremtő szándékkal megrendezett rajzpályázat sikeres lebonyolítása a Klinikai Központ egységeinek összefogásával valósult meg.

A rajzversenyre a DE Klinikai Központ dolgozóinak gyermekei nyújthatták be pályaműveiket. Az ünnepségen az óvodásokat, valamint az általános iskolák alsó- és felső tagozatos diákjait külön díjazták. Kiosztották a közönségdíjakat és a szervezeti egységek különdíjait is.

A pályázatra beküldött rajzokat a Klinikai Központ intézményeinek közösségi tereiben helyezik majd el, felhívva ezzel a klinikákra érkezők figyelmét a helyes kézmosás fontosságára.

Sajtóközpont - ÉE

NB II: szép hazai búcsú

Háromgólos sikerrel kezdtek a magyarok

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek