Egyetem Tér
2023-10-11

Megújult belső a Balásházyban

Befejeződött a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiumának felújítása. A több mint félmilliárd forint értékű korszerűsítés során megújultak a pallagi intézmény főépületében a tantermek, a tanári szobák, és az informatikai rendszert is fejlesztették. Az iskola felújítása a külsőhomlokzat rekonstrukciójával a tervek szerint tavasszal folytatódik.

- A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma szerves része multidiszciplináris intézményünknek. Az iskola mezőgazdasági, egészségügyi és gazdasági képzéseinek fejlesztését egységben végezzük az egyetem orvosi, gyógyszerészeti, gazdasági és agrárkarával. A Balásházy oktatási portfóliójának szélesítését így az egyetemi oktatás elvárásaihoz, igényeihez igazítjuk. A célunk az, hogy minél több itt végzett diák a Debreceni Egyetemen folytassa tanulmányait – mondta a felújítás eredményeit bemutató szerdai sajtótájékoztatón Szilvássy Zoltán rektor.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja kiemelte: a DE Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma egyedülálló tevékenységet végez, hiszen egyszerre több szakterületen folytat szakképzést, köznevelési intézmény, kollégium és gyakorló iskola is egyben. Az intenzív létszámbővülése miatt szükségessé vált a pallagi intézmény iskola bővítése.

- A tanévzárást követően kezdődtek meg a munkálatok az iskolában. A felújítás során rövid időn belül, a nyári szünet ideje alatt kellett elvégeznie a kivizelőnek a teljeskörű rekonstrukció. Az iskola megújulása azonban itt nem áll meg, hiszen az intézmény külső homlokzatára és a nyílászárókra is ráfér a korszerűsítés. Rendelkezünk a megfelelő forrásokkal, a tervezés folyamatban van, és a terveink szerint tavasszal elkezdődhet a több mint 120 éves épület külső megújulása, valamint a tornaterem megépítése is – jelentette ki Bács Zoltán.

A kancellár hozzátette: ennyi feladatot, a már most meglévő diáklétszám mellett nem lehet ezzel az infrastruktúrával hosszútávon ellátni. Éppen ezért a most lezáruló munkálatokkal egyidőben konténer tantermekkel is bővítettük a képzési helyeket.

- Huszonöt tanterem és a tanári szobák újultak meg, a szakemberek kicserélték a teljes villamoshálózatot, a fűtési rendszert, valamint 4 új vizes blokkot is kialakítottak. A korszerűsítés során jelentős forrást, csaknem 50 millió forintot fordítottunk eszközbeszerzésre, egyebek mellett tantermi bútorok cseréjére. Több számítógépet, laptopot, interaktív kijelzőt és projektort is vásároltunk, amelyek nagyban hozzájárulnak a modern oktatás feltételeinek biztosításához – sorolta Nagyné Biró Edit, a Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma igazgatója.

A „DE Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma infrastrukturális fejlesztése” elnevezésű pályázat EFOP-4.2.3-22-2022-00003 azonosítási számon, mintegy 500 millió forint pályázati forrásból valósul meg.

Sajtóközpont - ÉE

A szétlövésben jobbak voltunk

Kiélezett meccsen győzött a DEAC

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek