Egyetem Tér
2023-04-06

Jelentős fejlesztések az integrált Fül-Orr-Gégészeti Klinikán

Egy hónapja működik centralizáltan a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campus Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikája. Az integrációt követően a járóbetegeket a Bethlen utcai Szakellátási Központban és a nagyerdei Klinika épületében működő szakambulanciákon, míg a fekvőbetegeket márciustól a Nagyerdei Campuson kezelik.

Az integrált Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika március elsején kezdte meg működését. Az intézményben az elmúlt egy hónapban harminc százalékkal több műtétet végeztek, mint az integráció előtti időszakban. A klinika szakemberei a korábbinál is optimálisabb működés érdekében végrehajtott átszervezéssel, hatékony, a betegellátás érdekeit és annak biztonságát, zavartalanságát garantáló magas szakmai színvonalú gyógyító tevékenységet folytatnak.  

-    A centralizált klinikai ellátás megkezdése óta mind a gyermekek, mind a felnőtt betegek műtéti kezeléseinek vonatkozásában emelkedő esetszámokat tapasztalunk.  Például a gyermekek esetében a mandulaműtétek száma naponta öt-hatra növekedett. Örömünkre szolgál, hogy e területen a várakozási idő nem nőtt, kéthetes előjegyzési idővel jellemezhető –- ismertette az intézmény szakmai koordinátora, Batta József Tamás egyetemi adjunktus. 

Az integrált klinikán az elmúlt hónapban jelentős fejlesztések is kezdődtek. Hamarosan új eszközök érkeznek az intézménybe, illetve a műtőblokk felújítása is fontos eleme a betegellátás minőségi javításának.  

-    A közeljövőben műtői környezetünk jelentős átalakulást fog mutatni, mivel a Klinikai Központ támogatásával új műtőasztal, műtőlámpa, altatógép érkezik intézményünkbe, illetve a sürgősségi beavatkozásokhoz használt eszközparkot is fejlesztjük. A beszerzések és átalakítások határozott célja a betegellátás minőségének korábbinál is magasabb szintre történő emelése, illetve az ellátási kapacitás igényekhez optimalizált fokozása –- emelte ki Batta József Tamás. 

A klinika hármas progresszivitási szinten, a legmagasabb ellátási színvonalon működik, Magyarország egyik legjelentősebb fül-orr-gégészeti, fej-nyaksebészeti centruma. A klinika szakemberei a teljes daganatsebészeti profilban is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, de jelentős eredményeket értek el a fülsebészeti-, a hangszalag-, és a nyálmirigy- műtétekben is.  Arra törekednek, hogy minden szakterületen a legmodernebb műtéti technikákat alkalmazzák.  

-    Fontos célkitűzésünk, hogy klinikánkon rövid időn belül endoszkópos fülsebészeti technikákat is meghonosítsunk, melyet nagyban segíteni fog a Klinikai Központban hamarosan bevezetésre kerülő robotsebészet is. Ez a technológia olyan beavatkozások elvégzését is lehetővé teszi, amelyet a hagyományos műtéti módszerekkel nem lehet megoldani –- mondta az intézmény szakmai koordinátora. 

A klinika diagnosztikai tevékenységben is élen jár, az egyensúlyzavarok- és a testhelyzetmegtartás diagnosztikájában például európai színvonalú eszközparkot használnak, az úgynevezett dinamikus poszturográf Magyarországon csak itt található. Emellett a hallásdiagnosztikai felszereltséget, illetve a gyermekek hallásszűrését, hallásrehabilitációját is kimagasló szakmai színvonal jellemzi. 

Az integrált Fül-Orr-Gége, Fej- és Nyaksebészeti Klinika járóbetegeit a Nagyerdei Campus mellett a Bethlen utcai Szakellátási Központban fogadják, hét szakrendelőben. 
 

A város napján nyit a Kölcsey Központ

Lezárnánk a párharcot

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek