Egyetem Tér
2024-01-31

Felértek a csúcsra a Balásházy kosarasai

Történelmi diadalt aratott a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma csapata, megnyerte az V-VI. korcsoportos fiú országos kosárlabda diákolimpia Pécsett rendezett döntőjét.

A tavalyi ezüstérem után múlt hétvégén a dobogó legmagasabb fokát célozták meg a Balásházy tanítványai, akiknek nem is kellett csalódniuk. Pedig nem indult jól a torna a Buglyó Roland és Pethő Ákos vezette debreceni kosarasok számára: az első csoportmeccsükön 70–59-re kikaptak a szombathelyiektől. A folytatásban viszont megrázta magát a DEAC Kosárlabda Akadémia akadémistáit felvonultató Balásházy, a pécsi Cserepkát 69–62-re, majd a PTE Gyakorlót 73–67-re verte. Az elődöntőben a szolnokiak sem jelentettek akadályt, elsöprő, 61–20-as cívisvárosi siker következett, amit egy szintén sima finálé követett, a kecskemétieket 78–59-re felülmúlva került az aranyérem a debreceni kosarasok nyakába. 

Ezzel a balásházysok megszerezték az intézmény első kosaras bajnoki címét. A különdíjakból is jutott Debrecenbe: az All-Star ötösben ott van Hegedüs Brúnó, míg a legjobb felkészítőnek Pethő Ákost választották.

- Az előző évi ezüst után bíztunk benne, hogy ezúttal meglesz az arany. Számítottunk rá, hogy jól fogunk szerepelni, amiben nagy szerepe van a DEAC Kosárlabda Akadémiával való együttműködésnek is. Nagyon örülünk ennek a szép eredménynek, intézményünkben kiemelten figyelünk a sport és a tanulás összhangjára, ez a siker az egész iskola számára roppant fontos – mondta el a hirek.unideb.hu oldalnak Nagyné Biró Edit, a DE Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma igazgatója.

A szakmai munka java Pethő Ákosra hárult, lévén a játékoskeret többségét jól ismeri az akadémia U18-as alakulatából, míg Buglyó Roland inkább a háttérben tevékenykedett. 

- Óriási élmény volt az egész országos döntő, a srácok a tavalyi ezüst után be akarták bizonyítani, többre is képesek. A szívüket-lelküket kitették a pályára, holott nehézségekkel is küzdöttünk, több hiányzónk is volt, öt-hat ember játszotta végig az összes meccset, ami iszonyatos terhelést jelent. A nyitányon váratlan vereséget szenvedtünk, de szerencsére ez nem zavarta meg annyira a fiúkat, tudtuk, hogy mindig benne van a pakliban egy-egy rosszabb találkozó. A folytatásban viszont hengereltek, igazi csapatmunka eredménye az aranyérem, amelyre méltán lehetnek büszkék. Számomra is kifejezetten édes ez a siker, ugyanis a mintegy 14 év alatt, mióta diákolimpiára viszem a gyerekeket, ez az első arany – összegzett Buglyó Roland, a Balásházy oktatója.

A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma országos bajnok csapatának kerete: Balai Olivér, Fekete-Gál Csongor, Hegedüs Brúnó, Hőgye Patrik, Ikker Viktor, Kapic Adrián, Orosi Bálint, Szász-Veres Márk, Szilágyi Kende, Varga Ferenc, Zalka Csongor

Edzők: Pethő Ákos, Buglyó Roland

Ők a vasárnapi Grammy-gála jelöltjei

Minden a GTK-ról, plusz pontokért

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek