Egyetem Tér
2022-12-14

Debreceni klarinétos hallgatók sikere

A képzeletbeli dobogó mindhárom fokára a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatói állhattak fel a hétvégén rendezett Országos Klarinétversenyen. Az egyfordulós megmérettetésen hazánk legjobb klarinétszakos hallgatói mérték össze tudásukat.

A XVII. Országos Klarinétversenyt a magyar zenei felsőoktatásban tanuló klarinétos hallgatóknak hirdette meg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara és a Conservatory Alapítvány. Az eseményen Kovács Béla Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar klarinétművészre, zenepedagógusra, érdemes és kiváló művészre emlékeztek.
A megmérettetésen összesen tizennyolc versenyző szerepelt, akik az ország szinte minden pontjáról, a fővárosi Zeneakadémia mellett Miskolcról, Szegedről és Pécsről is érkeztek Debrecenbe. A debreceni Zeneművészeti Kart hat hallgató képviselte. A DE tehetségei kiemelkedően szerepeltek, hiszen megosztott első, második és harmadik helyezést szereztek, emellett hárman különdíjban is részesültek. 

A cél ezúttal is az volt, hogy a fiatalok megmutassák tehetségüket, valamint felmérjék jelenlegi tudásszintjüket a többi versenyzővel szemben és ennek megfelelően képezzék magukat a továbbiakban.

- A klarinétversenynek nagy hagyományai vannak a karon, melynek tapasztalatait rendszeresen beépítjük a ZK képzési rendszerébe. Az esemény ezzel együtt kiváló lehetőség arra, hogy a Debreceni Egyetem klarinétszakos hallgatói élesben, egy színvonalas versenyen szerezzenek szakmai tapasztalatokat. Minden darabból el lehet lesni valamit, egymást hallgatva lehet a legtöbbet tanulni. A motivációs tényező is nagyon fontos, hiszen ha országosan felmérheti magát egy hallgató, egy siker kellő önbizalmat adhat neki a folytatáshoz – nyilatkozta a hirek.unideb.hu-nak Szabó János, a DE ZK Fafúvós Tanszék oktatója.

A versenyzőknek három különböző stílusú, eltérő előadásmódot igénylő, 6-7 perces, terjedelmük miatt pedig meglehetősen nagy zenei kihívást jelentő  kortárs és klasszikus darabot kellett eljátszaniuk. Lendvay Kamilló: Bis! / Encore!, valamint Giuseppe Verdi: A végzet hatalma című operájából a Harmadik felvonás klarinétszólóját, majd pedig Kovács Béla: Hommages - egy szóló klarinétra írt művét adták elő. 

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatóinak felkészítését Szabó János mellett Szabó Krisztián Péter, a kar mesteroktatója segítette.

A verseny végeredménye:
I. díj: 
Kokics Dorina Fanni DE ZK
Tóth Mónika Szeged

II. díj: 
Vastag Vilmos DE ZK
Czere Nóra LFZE

III. díj: 
Hompoth Edvárd DE ZK
Farkas Dorka Szeged

Rektori különdíj: 
Kokics Dorina Fanni
Vastag Vilmos
Vlád Aurél

Sajtóközpont - BZ

Kovács Miklós: „odatették magukat a srácok az ősszel”

Stabilan védekező Diósgyőrre számítunk

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek