Egyetem Tér
2022-11-18

Lilában a koraszülöttekért

A koraszülöttek világnapja alkalmából lila fénnyel világították meg a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ Főépületét, az Innovációs Központot, a Nagyerdei Stadiont és a Víztornyot csütörtökön. Ezen a napon a Klinikai Központ koraszülötteket ellátó orvosai, nővérei is a reményt és kitartást szimbolizáló lila színbe öltöztek. A kezdeményezéssel a koraszülöttekre, családjaikra és a babákat gondozó egészségügyi dolgozók munkájára hívják fel a figyelmet.

Magyarországon évente mintegy nyolcezer gyermek a terhesség 37. hete előtt jön világra, azaz koraszülött. A legsérülékenyebb, 1500 gramm születési súly alatti újszülöttek száma évek óta 1200-1400 között van. A koraszülésnek számos oka lehet.  

A nagyon fiatal vagy idős anyai életkorban gyakoribb a koraszülés, csakúgy, mint többes terhesség esetén. Bizonyos anyai betegségek, hüvelyi fertőzések előfordulása, méhnyak elégtelenség is növelheti a koraszülés kockázatát, ezek egy része azonban megfelelő gondozással kiszűrhető. A dohányzás és a rendszeres terhesgondozás elmaradása is két olyan faktor, mely növeli a koraszülés gyakoriságát, de lehet tenni ellene – ismertette Krasznai Zoárd, a DE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.   

A Gyermekgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív Centruma az ország vezető központja, ahol minden feltétel adott a koraszülöttek magas színvonalú ellátáshoz.

Egy koraszülött gyermek kezelése a szülőszobai stabilizálást követően inkubátorokban történik, amely biztosítja a megfelelő páratartalmat és hőmérsékletet. Emellett az életfunkciók folyamatos monitorizálása mellett támogatjuk a légzésüket, szükség esetén a vérkeringést, kezdetben infúzión keresztül egészítjük ki a táplálásukat. Egyes esetekben szükség lehet egyéb kezelésekre is, mint például különböző gyermeksebészeti, szemészeti műtétek elvégzésére. A klinika társszakmái révén egyedülálló hátteret tud biztosítani minden gyermek ellátásához – hangsúlyozta Kovács Tamás, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Neonatalis Intenzív Centrumának vezetője.

A Gyermekgyógyászati Klinikán a koraszülöttek ellátása mellett kiemelt figyelmet fordítanak az anyák lelki támogatására pszichológus és pszichiáter bevonásával, anyacsoport vagy egyéni terápia formájában. A koraszülött babák állapotának javulásával párhuzamosan az édesanyákat bevonják az ápolásba, a mellkasukon "kenguruzó" gyermekeiknek észrevétlenül is fontos fejlődéstámogató üzeneteket küldenek. A klinikán a körülményeket is otthonosabbá tették. A Családbarát Szülészet pályázat keretében elnyert forrásból pihenőt és konyhát alakítottak ki, családi kórtermeket nyitottak, baba-mama és kismama tornacsoportot, filmklubot indítottak, hogy könnyebbé tegyék a bent tartózkodást.

Kovács Tamás hozzátette: a koraszülöttségnek lehetnek szövődményei, ezek előfordulása azonban a neonatológia fejlődésével jelentősen csökkent az utóbbi két évtizedben.

Már egyáltalán nem kell csodának történnie ahhoz, hogy akár a legkisebb, 300-400 grammal született gyermekek is jó életminőségben nőjenek fel. A tennivalók nem érnek véget a baba hazaadásával, hanem ezt követően is jelentős feladataik vannak a korai fejlesztést, rehabilitációt végző kollégáknak, illetve szükség esetén neurológus, pulmonológus, szemész, kardiológus szakembereknek – emelte ki a neonatológus. 

November 17-én a koraszülöttekre, családjaikra és az őket gondozó egészségügyi dolgozók munkájára szeretnék ráirányítani a figyelmet.

A koraszülöttek világnapján a reményt és a kitartást szimbolizáló, lila színnel világították meg a Debreceni Egyetem, illetve a Klinikai Központ Főépületét, az Innovációs Központot, a Nagyerdei Stadiont és a Víztornyot.

A Gyermekgyógyászati Klinika Neonatológiai Intenzív osztályait lila dekorációval díszítették fel és a dolgozók is lilába öltöztek. A világnaphoz kapcsolódva köszöntötték a koraszülött babák anyukáit, illetve vendégül láttak korábban az intézményben ápolt koraszülötteket.  

 

 

 

Sajtóközpont - CzA

FODcast

Új oktatási módszer a Műszaki Karon

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek